SGP-fractie door ’t stof om ‘Vort met Bort’ - Radio 350

SGP-fractie door ’t stof om ‘Vort met Bort’

Geplaatst op: 31-05-2005 |

RIJSSEN - Een in Rijssen verspreide column met de kop ‘Vort met Bort’ in een folder van de lokale SGP-afdeling, heeft voor de nodige politieke commotie gezorgd. De opwinding resulteerde er zelfs in dat de SGP-fractie gisteravond nadrukkelijk afstand nam van de column en burgemeester B. Koelewijn er omstandig excuses voor aanbood.


Wat was er aan de hand? In het SGP-krantje beschrijft het voormalig SGP-raadslid Herman Beldman een fictief bezoek van burgemeester Bort Koelewijn aan zijn moeder. Tijdens dit zogenaamde bezoek spreekt de moeder van Koelewijn haar zorg uit over het feit dat haar gereformeerde zoon tegenwoordig aan allerlei activiteiten deelneemt, waar welopgevoede gereformeerde zonen helemaal niet aan zouden mógen deelnemen. Zo had ze vernomen dat haat Bort aan carnaval zou meedoen en zelfs sinterklaas zou ontvangen. Op de tegenwerping van zoon Bort - ‘ik ben wel burgemeester van alle inwoners van onze gemeente’ - spreekt moeder Koelewijn haar zoon vermanend toe. ‘Dat hoeft toch niet te betekenen dat je overal maar achteraan holt? Je mag er toch als burgemeester je eigen principes wel op nahouden?’, aldus ma Koelewijn. Waarna ze zich afvraagt wat al die SGP’ers en behoudende CU’ers zouden gaan stemmen wanneer onverhoopt de plannen voor de gekozen burgemeester alsnog door zouden gaan. Grote borden met ‘Vort met Bort’ ziet ze al voor zich. De vier andere coalitiefracties - CDA, PVDA, CU en GB - konden de humor in de column niet waarderen. Sterker nog: ze schreven een brief naar de SGP-fractie met de expliciete vraag of de SGP-fractie zich distantieert van de column. En die vraag moest de SGP-fractie maar beantwoorden in de openbare raadsvergadering, zo vonden de fracties. Al zo geschiedde gisteravond. SGP-fractievoorzitter Henk Voorman benadrukte overigens eerst dat het krantje in het geheel

niet, en dus ook niet de column, onder de verantwoordelijkheid van zijn fractie valt. ‘Maar je wordt er toch bij de bevolking op aangekeken’, aldus Voortman. Vandaar dat de SGP-leider ‘volmondig ‘ja’ kon zeggen’ op de vraag of de fractie afstand nam van de column. Waarna hij excuses aanbood, ‘hoewel wij dit krachtens verantwoordelijkheid niet hoeven’, aldus Voortman. En daarmee was de kous af.


Ga terug...