Rijssen :massaal nee tegen EU-grondwet - Radio 350

Rijssen :massaal nee tegen EU-grondwet

Geplaatst op: 05-06-2005 |

RIJSSEN - De uitslag van het referendum over de grondwet voor de Europese Unie vertoont in de gemeente Rijssen-Holten opvallende verschillen. Rijssen-Holten, zo werd gisteren al duidelijk, is van alle gemeenten in Twente de grootste tegenstander van de grondwet.Van alle stemmers in de gemeente was 75,3 procent tégen. Landelijk lag dat percentage op 61,6 procent. In Twente kwam verder alleen de gemeente Twenterand boven de 70 procent tegenstemmers uit.

Een nadere blik op de uitslag in Rijssen-Holten maakt echter duidelijk dat in Rijssen en Holten zeer verschillend werd gestemd. De stembureaus in de stad Rijssen laten zonder uitzondering een percentage tegenstemmers zien van rond de tachtig procent. Uiteindelijk stemde 82,4 procent van de Rijssenaren tégen de grondwet.

Holten lag wat het aantal ‘nee’-stemmers betreft juist ver ónder het landelijk gemiddelde, namelijk 53,8 procent. Wat dus niet wegneemt dat ook in dit dorp de meerderheid de grondwet niet wilde.

Het grote verschil in de uitslag tussen Rijssen en Holten heeft ongetwijfeld te maken met de sterke vertegenwoordiging van SGP- en ChristenUnie-stemmers in Rijssen. Deze kleine christelijke partijen zaten in de aanloop naar het referendum in het kamp van de overtuigde tegenstemmers.


Ga terug...