SGP zet zondagsrust weer op agenda - Radio 350

SGP zet zondagsrust weer op agenda

Geplaatst op: 12-06-2005 |

RIJSSEN - De SGP laat toch niet alles over z’n kant gaan waar het aantasting van de zondagsrust betreft. Het midzomerfestival in het Rijssense Parkgebouw moet het ontgelden, omdat het twee uur te lang gaat duren.Een bedrijf dat door productieproblemen genoodzaakt wordt een tijdje ook ’s zondags te werken? Het was even slikken voor de SGP dat ook de eigen wethouder Jan Ligtenberg daar mee instemde, al was het dan schoorvoetend. Maar economische noodzaak, zoals bij het bedrijf Tech-Wood, is toch heel wat anders dan het pure vermaak van het midzomerfestival dat tot twee uur ’s nachts mag duren.

En dus onderneemt de SGP actie. Burgemeester Bort Koelewijn moet de fractie gaan uitleggen waarom hij deze aantasting van de zondagsheiliging toestaat. Kan de burgemeester de organisatoren van het midzomerfestival opleggen dat ze uiterlijk om middernacht moeten stoppen en zo ja, waarom heeft hij daarvan geen gebruik gemaakt.

Het is een vraag die tegelijkertijd ook een verwijt in zich heeft. Zeker na het ‘incident’ rond de column in het SGP-blaadje waarin Koelewijn’s moeder wordt opgevoerd die haar zoon ter verantwoording roept omdat hij zich eens in het jaar tussen de carnavalsvierders begeeft in het voor Rijssense begrippen frivole Holten. Op de column volgde een collectief excuus van de gemeenteraadsfractie van de SGP. Onkies, werd achteraf geoordeeld over de column.

Een dikke week later gooit de SGP het over een andere, meer zakelijke boeg. Koelewijn hoeft ditmaal niks uitleggen aan z’n moeder, maar mag de raad komen vertellen waarom hij het midzomerfeest zo laat uitlopen. Als burgemeester met een ChristenUnie signatuur moet hij toch immers ook vinden dat de zondagsrust voor de gelovige Rijssenaren geëerbiedigd wordt.

Nou is het de SGP natuurlijk niet om Koelewijn begonnen. De partij wil de zondagsheiliging weer prominent op de agenda hebben, maar liefst zonder al te veel politiek gekrakeel. Pas werd nog een poging gedaan om noodzakelijke bezuinigingen op de zwembaden te bereiken door sluiting op ‘zondagen en andere onrendabele dagen’, zoals een SGP’er het diplomatiek uitdrukte.

Voor de SGP is de zondagsheiliging straks ongetwijfeld weer een belangrijk verkiezingsitem. Voorlopig brengen ze het echter op kousevoeten, héél voorzichtig.


Ga terug...