Atletiekvereniging Holten haalt bevrijdingsvuur uit Wageningen - Radio 350
Nu op Radio 350
12:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Playing
Straks
18:00 - 20:00 uur
Classic Rock
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Atletiekvereniging Holten haalt bevrijdingsvuur uit Wageningen

Geplaatst op: 10-05-2010 |

Bijna 40 lopers, jong (15 jaar) en oud (63 jaar), van de atletiekvereniging Holten hebben op 4 mei het bevrijdingsvuur in Wageningen gehaald en als een “lopend vuurtje” naar Holten gebracht.
Op 5 mei om 10.00 uur kwamen ze moe en voldaan aan op de Kalfstermansweide, waar onze jongste deelnemer, Koen Kaffener, het bevrijdingsvuur aan de burgemeester heeft overhandigd. Na een woord van de burgemeester is de vuurschaal op Kalfstermansweide door een Canadees ontstoken.
Het was een geweldige belevenis. Fotograaf, Harry ten Wolthuis, heeft hiervan mooie plaatjes geschoten.

De start op het Bevrijdingsplein in Wageningen was indrukwekkend. Er waren ca. 5.000 deelnemers en veel publiek aanwezig en er werden toespraken gehouden. Het was wel erg koud en we moesten lang wachten voor we konden starten. We waren namelijk ingedeeld bij de groepen die een “korte” afstand moesten afleggen en dus als laatste konden starten. Toen we eindelijk vooraan stonden, waren we duidelijk en hoorbaar aanwezig met een groot bord van Holten, de vlag van AV Holten, de vlag van Nederland en Canada en de vlag van de voormalige gemeente Holten. De oudste deelnemer, Ab Koetsier, heeft het vuur opgehaald en daarna hebben we gezamenlijk de eerste 1,5 kilometer naar de bus gelopen.

Er was een nieuwe route via Renkum, Arnhem, Doesburg, Vorden, Almen en Laren uitgezet met een totale lengte van bijna 85 kilometer. Omdat deze afstand zelfs voor 40 afgetrainde leden van AV Holten te lang is om ineens in één nacht te lopen, is de afstand in estafettevorm afgelegd. De route was in 18 etappes verdeeld en elke etappe werd door 2 of 3 lopers, onder begeleiding van 2 fietsers, gelopen. De overige deelnemers zaten vol energie of nahijgend in de bus van Spitax, die nog nooit zo lang over een dergelijke afstand heeft gedaan!
De route ging langere tijd langs de Rijn en zelfs vlak langs kasteel Doorwerth. Het is toch bijzonder om in de stilte en in het donker, met alleen het licht van een fietslamp en een fakkel, dwars door dorpen en steden (waaronder in één rechte lijn over een megarotonde in Arnhem!) en langs weilanden en bomen te lopen. Ook de oversteek van de IJssel bij Doesburg was heel mooi. Onderweg is een kleine herdenking gehouden bij het monument “sta een ogenblik stil …” in De Steeg. Hans Stam heeft een gedicht voorgedragen en daarna heeft iedereen een roos bij het monument gelegd. Heel indrukwekkend. Ook de aankomst, via Laren, in Holten was bijzonder. Bij de bevrijding is in de omgeving van de Wippert namelijk hard gevochten, waarna de Canadezen met behulp van de genie troepen de Schipbeek zijn overgestoken. De lopers van AV Holten zijn onder deskundige begeleiding van de Scouting groep Holten eveneens op een vlot de Schipbeek overgestoken. De Scouts hadden dit vlot vanaf 04.30 zelf gebouwd! Slechts één persoon lukte het niet om de overkant droog te bereiken.
Na de oversteek is een grote groep, die nog een restje energie had, heel hard naar het Stuurhuus van de MAC gelopen. De rest zat met vermoeide benen en dito hoofd in de bus. In het stuurhuus hebben we snel een heerlijk ontbijt genuttigd, dat door bakkerij Nijkamp aan ons was geschonken. Het ontbijt ging erin als “koek”, na alle verbruikte energie tijdens de nachtelijke inspanningen!
Na het ontbijt zijn we verder gelopen naar het fraai versierde Holten. Onderweg sloten een aantal kinderen zich bij ons aan. Geweldig om te zien hoe de bevrijding in Holten zowel bij oud als jong leeft!

Het eerste bevrijdingsvuur is in 1945 door een groep lopers uit Eindhoven uit Bayeux in Normandië naar Wageningen gehaald en het vuur wordt sinds 5 mei 1948 eeuwig brandend gehouden in Wageningen. Sinds 1948 is het ook traditie dat het vuur vanuit Wageningen naar andere plaatsen in Nederland wordt gebracht. In 2005 hebben bijna 4.000 deelnemers uit 220 plaatsen het vuur door Nederland verspreid. Een indrukwekkend teken van Nationale Eenheid.

Ga terug...