Excursie naar de verborgen geschiedenis van het Overijssels landschap - Radio 350

Excursie naar de verborgen geschiedenis van het Overijssels landschap

Geplaatst op: 21-05-2010 |

Bekijk het landschap van Salland eens door een andere bril. Welke geheimen zitten er in verscholen? Welke voorvallen uit de verre historie kunnen we er nu nog in terug zien? Op donderdag 10 juni van 9.30 tot 17.00 uur leren deelnemers aan de busexcursie het landschap van Salland lezen met behulp van historische geografie en geomantie. Daarnaast leren ze over de ontwikkeling van Overijsselse dorpen en steden en het hanteren van de wichelroede.
De kosten voor de excursie zijn € 40 (inclusief busreis, lunch, wichelroede en magische kaart). Geïnteresseerden kunnen zich tot 3 juni opgeven bij Kunst & Cultuur Overijssel (KCO), mw. A. Borst, 038 – 422 50 30 of via aborst@kco.nl. De bus vertrekt en arriveert aan de voorzijde van NS station Deventer.

Excursie
Tijdens de busexcursie bezoekt men Hellendoorn (symboliek rond de boerderij), Den Ham (steentijdsculpturen en krachtplekken), Vilsteren (de verborgen energie van een landgoed), Wijhe (leylijnen en aardstralen) en Diepenveen (de kracht van boomcirkels).
Docenten en gidsen zijn Kris Tolomei, directeur Bewust Wandelen, Margot Otten, directeur Treespirit en Chris Zoet, wichelroedeloper

Geschiedenis
Meer dan 10.000 jaar geleden had de mens geen vaste woonplaats maar trok rond. Langzaam verliet hij zijn nomadische levenspatroon, ging zich vestigen en werd landbouwer. Waar families of groepen mensen gingen samenwonen ontstond een dorp. De plek voor wonen en landbouw koos hij uit aan de hand van tekens in de natuur. Hij leefde in harmonie met de natuur en gebruikte haar giften voor voedsel, werktuigen, een woning voor zichzelf en zijn dieren. Op bepaalde plekken vereerde hij de natuur. Later stichtte men kerken op deze heilige plaatsen.

Geomantie
De kunst om de tekens van de natuur te interpreteren om zo de juiste plekken voor de juiste activiteiten vast te stellen heet geomantie, letterlijk kennis van de aarde. Deze eeuwenoude kunst werd bedreven door geomanten, de vroegere planologen, die aan de hand van tekens in de natuur, de ruimte optimaal indeelden, volledig in harmonie met deze natuur.

Ga terug...