Goedkope stroom via gemeente riskant - Radio 350
Nu op Radio 350
14:00 - 18:00 uur
Radio 350 Sport
Playing
Straks
18:00 - 23:00 uur
350 Hits
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Goedkope stroom via gemeente riskant

Geplaatst op: 23-06-2005 |

RIJSSEN - Het door de gemeente inkopen van energie levert de inwoners op jaarbasis slechts enkele tientjes op, terwijl de gemeente zelf grote financiële risico’s loopt. Niet aan beginnen, adviseert het college van Burgemeester en Wethouders de gemeenteraad van Rijssen-Holten.

De gemeenteraad had het college afgelopen najaar op initiatief van de SGP-fractie gevraagd het centraal inkopen van energie ook voor de inwoners mogelijk te maken. Gemeenten werken namelijk wel samen bij het inkopen van energie en daar weten ze flinke voordelen bij te behalen. Ook een (beperkt) aantal ambtenaren profiteert van het goedkopere energiecontract van de gemeente.

SGP’er H. Voortman zag het helemaal zitten dat ook de inwoners van een lagere energieprijs profiteren. En, constateerde hij: ‘Krijgen we weer een klein energiebedrijfje, net als vroeger.’ Een raadsmeerderheid leek dat ook wel wat.

Het college is na enig onderzoek aanzienlijk minder enthousiast voor het plan. Verwacht wordt dat de inwoners dat evenmin zijn en aarzelen om van leverancier te veranderen. Teveel rompslomp, terwijl de leveranciers de ene na de andere aanbieding doen om nieuwe klanten te lokken. De gemeente dreigt als tussenpersoon het onderspit te delven, meent het college.

Weinig klanten betekent automatisch een laag kortingspercentage. Wil de gemeenteraad het plan toch doorzetten, dan is samenwerking met andere gemeenten nodig en of die staan te springen, is nog maar de vraag. Er zijn tussen de 4.000 en 5.000 huishoudens nodig om voordeel te behalen op de energiemarkt. Samen moeten ze zo’n 15 miljoen kWh aan electriciteit afnemen.

Het risico voor de gemeente zit ’m vooral in het ontbreken van de mogelijkheid om tussentijds op te zeggen. De gemeente krijgt alleen een gunstig contract als dat voor meerdere jaren wordt afgesloten. Haken de inwoners gedurende de contracttermijn massaal af, bijvoorbeeld omdat concurrerende energiebedrijven met (veel) lagere prijzen komen, dan zit de gemeente met de brokken. De eigen leverancier kan de prijzen namelijk verhogen als onvoldoende energie wordt afgenomen.

Woningcorporatie De Goede Woning in Rijssen biedt huurders de mogelijkheid via haar stroom in te kopen. Eén op de vier huurders maakt daar gebruik van.


Ga terug...