Straten vol water, maar huizen blijven droog - Radio 350
Nu op Radio 350
14:00 - 16:00 uur
Opgewekt!
Playing
Straks
16:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Straten vol water, maar huizen blijven droog

Geplaatst op: 27-08-2010 |

De korte maar hevige regenbuien in Rijssen zorgden wel voor water op straat, maar niet in de huizen. Dat is het gevolg van alle maatregelen die inmiddels genomen zijn. Binnenkort worden ook de laatste acties uitgevoerd waardoor naar verwachting de waterafvoer nog beter is.
In Holten heeft het water voor meer overlast gezorgd, daar hadden enkele bewoners en vakantiepark Twenhaarsveld last van overtollig water. Voor Holten is een plan in de maak dat naar verwachting volgend jaar aan de politiek wordt aangeboden.

Het doel van alle maatregelen die de laatste jaren zijn genomen, is om de huizen “watervrij” te houden. Er mag bij een normale hevige bui geen water meer in de huizen of in de kelders stromen.
Dat is in Rijssen nu voor een groot deel bereikt.

Na verkeerswerkzaamheden betere waterafvoer
Rondom de Reggesingel in Rijssen wordt hard gewerkt aan de verkeersafwikkeling. Tunnels worden gebouwd, wegen verlegd, riolering wordt vervangen. Het werk is in 2012 gereed. Tot die tijd zijn noodmaatregelen getroffen om de maatschappelijke gang van zaken doorgang te laten vinden. Op de kruising Haarstraat/Holterstraatweg worden tijdens de herinrichtings werkzaamheden verbeteringen aan de riolering uitgevoerd. Wanneer dit gebied daarmee is ingericht kan het water beter en sneller afgevoerd worden.

Afkoppelen vijver op de Regge
De vijver langs het spoor ter hoogte van het station, heeft nu alleen een afvoer naar de Maatgraven. De komende maanden wordt door Verenland een aansluiting gemaakt op de Regge. De Regge heeft meer watercapaciteit dan de Maatgraven en kan daardoor bij hevige buien meer water bergen.

Maatgraven wordt afgekoppeld
De Maatgraven, een belangrijke opvang van regenwater, wordt waarschijnlijk volgens plan voor het einde van het jaar op een natuurlijke wijze afgekoppeld. Het landelijk water gaat vanaf dat moment niet meer naar de Maatgraven, maar naar de ecologische verbindingszone langs de Veeneslagen.
Dit zorgt voor minder water in de stad.

Nu goede maatregelen getroffen
Wethouder Jan Ligtenberg: “ik kan begrijpen dat deze bui herinnert aan eerdere jaren. Gelukkig is een herhaling door alle maatregelen die we nu getroffen hebben, niet gebeurd. De bui vanochtend bracht 58 mm regen, dat is veel. Wanneer we alle maatregelen hebben afgerond, ga ik er van uit dat de afvoer nog weer beter is. De natuur is echter grillig: er blijft altijd een risico bestaan. Maar dat hebben we wel zoveel mogelijk teruggebracht, dat blijkt nu ook weer. Als ik het vergelijk met eerdere jaren dan kan ik constateren dat we de goede beslissing hebben genomen”.

Fietstunnel Veeneslagen is reservoir
De fietstunnel naar de Veeneslagen, aan het eind van de Haarstraat, wordt bij een hevige regenval gebruikt als reservoir. Deze tunnel kan eenvoudig worden afgesloten en fietsers kunnen een andere route nemen. Dit duurt maar kort: de pompen in de tunnel zorgen ervoor dat het water snel wordt afgevoerd.

Zandzakken
Op voorhand werden wel zandzakken gevuld. Hoewel Rijssen de jaren na de 3 grote buien is drooggebleven, werden voor de veiligheid maatregelen genomen. Dat bleek gelukkig achteraf gezien niet nodig. Voor zover bekend is geen water in woningen of bedrijven gestroomd.

Holten heeft beperkt overlast
De Brandweer heeft uit Holten een melding gekregen van een ondergelopen kelder, en van het vakantiepark Twenhaarsveld. Daar is water in meerdere vakantiewoningen gelopen. Enkele andere inwoners hebben wel gebeld, maar daar is het water voorzover bekend, niet in de huizen gestroomd. De Brandweer kon ook hier de helpende hand bieden.

Holten ook verbeteren
Voor Holten is het huidige waterplan afgestemd op de landelijke normen. Er is nu een voorstel in de maak om Holten op hetzelfde niveau als Rijssen te brengen. De politiek beslist daarover.

Noodmaatregelen
De gemeente heeft de volgende noodmaatregelen getroffen:
. de brandweer blijft paraat om iedereen zoveel mogelijk bij te staan
. er zijn klokpompen voorradig
. zandzakken zijn eventueel te krijgen bij de Werf Rijssen.

Ga terug...