Nu op Radio 350
14:00 - 18:00 uur
Radio 350 Sport
Playing
Straks
18:00 - 23:00 uur
350 Hits
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

"Pand slopen, gevel behouden"

Geplaatst op: 26-06-2005 |

RIJSSEN - De voormalige speelgoedzaak van Electa Tijhuis aan de Grotestraat 20 gaat weer van de gemeentelijke monumentenlijst. Eigenaar J. Baan mag het vervallen pand slopen, omdat de restauratie te duur is. De gemeente legt hem wel de verplichting op dat de voorgevel ‘op enigerlei wijze’ behouden blijft.

In vier maanden tijd is de voorgevel vijf centimeter naar voren gekomen. Dat komt doordat de fundering deels is ingestort. De eigenaar heeft de gevel laten stutten en er staat inmiddels een schutting omheen. Bij de gemeente kijken ze evenwel met argusogen naar de bouwval, bevreesd voor het instorten van het pand. Gezien de deplorabele staat van de voorgevel is het nog maar de vraag of die te redden valt.

Het uit 1850 daterende winkelpand is dusdanig vervallen dat een opknapbeurt onbetaalbaar is geworden. De gemeente heeft wel geprobeerd Baan daartoe over te halen door hem het volledige jaarbudget voor voor onderhoud en restauratie van plaatselijke monumenten toe te zeggen. Die 88.000 euro dekt echter slechts een derde van de totale kosten. ‘Als de zaken zo liggen, dan kun je redelijkerwijs niet van een eigenaar verlangen dat hij toch tot restauratie overgaat’, vertolkt burgemeester B. Koelewijn de mening van het college.

De wethouders H. ter Keurst (monumentenzorg) en W. Stegeman (ruimtelijke ordening) zijn de afgelopen tijd meermalen in gesprek geweest met Baan. Ze deden hem het aanbod dat hij een horecabedrijf in het vroegere winkelpand mocht vestigen. ‘Maar zelfs dat mocht niet baten’, aldus Koelewijn. Baan bleek niet te vermurwen.

Het college kwam tot de slotsom dat het pand van de gemeentelijke monumentenlijst moet, hoe spijtig dat ook is. Baan mag gaan slopen, maar moet er wel voor zorgen dat het oude aanzicht min of meer gehandhaafd blijft. Met Baan zijn daarover ‘bindende afspraken’ gemaakt, met als tegenprestatie het van de gemeentelijke monumentenlijst halen van het pand Grotestraat 20. En natuurlijk als vervolg daarop de vergunningen voor het sloop en herbouw.

Slechtste stukje

De Grotestraat krijgt een face lift met de plannen voor de bouw van appartementen en winkels op de plek van de vroegere discotheek Lucky - het vorige week zaterdag in deze krant gepubliceerde plan Watermolen Zuid - en de herbouw van ‘nummer 20’. En daar is het het college van Burgemeester en Wethouders óók om begonnen. Koelewijn: ‘Het is het slechtste stukje van de Grotestraat, eens toch de belangrijkste winkelstraat van Rijssen. Het voelt gewoon niet goed en daar willen we graag wat aan doen.’

Rest de conclusie dat met het pand een stukje Rijssense historie verloren gaat. Electa Tijhuis sloot eind 2001 de speelgoedwinkel waaraan menige Rijssenaar goede jeugdherinneringen heeft. Zelf zei ze er drieënhalf jaar geleden over het pand dat het ‘totaal versleten’ was.


Ga terug...