Veel belangstelling inloopavond - Radio 350

Veel belangstelling inloopavond

Geplaatst op: 01-07-2005 |

Tegen een mooi natuurgebied hebben de meeste mensen geen bezwaar. Maar buurtbewoners willen wel graag weten waar ze aan toe zijn. Vandaar de grote belangstelling gisteravond voor de inloopavond over de Elsenerbeek.

RIJSSEN - Het is druk, woensdagavond in het Rijssense gemeentehuis. De plannen voor de ecologische verbindingszone Elsenerbeek roepen kennelijk nog steeds veel vragen op. Veel van de aanwezigen wonen in de nabijheid van de Akkerdijk of de Provincialeweg.

Hoeveel grond verliezen ze? Kunnen ze de Holterberg straks nog zien. Of erger: moet hun huis afgebroken worden? De Ligtenbergerdijk is een doorgang voor de brandweer, is daarover al overleg geweest met de brandweer? Wordt het gebied geen zootje?

Zekerheid, dat willen ze dus. Zoals bijvoorbeeld de familie J. Nijkamp aan de Provincialeweg. Waarschijnlijk moet hun woning weg. Ze hadden graag centrale verwarming aangelegd in hun woning, nu wachten ze maar even af. Nijkamp: ‘Ik hoop dat ze het snel aanleggen, dan kan ik er misschien nog van genieten.’

De heren E. Machielsen en H. van Brussel, die achtereenvolgens aan de Olieslagen en de Kolenbrander wonen, zijn bang voor de verwildering van de vlechtheg. Ook willen ze weten hoe hoog de heg nu wordt. ‘Wij hebben nu een prachtig uitzicht op de Holterberg, dat willen we natuurlijk niet graag verliezen. ‘Als de heg hoger wordt dan één meter, dan verliezen we ons uitzicht als we in de tuin zitten.’

Hobbyboer J. Plas, die aan de Maisweg woont, verliest waarschijnlijk twee stukken grond. Hij weet niet wat er overblijft, maar wel dat hij er graag weer grond voor terug heeft. Ook hij is heel erg benieuwd hoe het natuurgebied er in de toekomst zal gaan uitzien.

De dames M.A. Steenbergen en J. ter Stal, die allebei een boerderij hebben aan de Akkerdijk, komen waarschijnlijk op een eilandje te wonen, omdat rondom hun huis water stroomt. De schoonzoon van Steenbergen vraagt dan ook aan de G.W. Tuinstra, secretaris van de Landinrichtingscommissie, of zijn schoonmoeder eventueel in aanmerking komt voor planschade. ‘Dat is in dit plan niet opgenomen’, aldus Tuinstra.

Vlechtheg

Over een half jaar zal er overleg plaatsvinden met degenen die grond af moeten staan. Er is geld vrijgemaakt door de gemeente voor het onderhouden van de vlechtheg. Wie dit gaat doen, moet nog worden bepaald.

Er komt een recreatiegebied bij de Ligtenbergerdijk, waar kinderen kunnen spelen en waar men kan picknicken. In het gebied komen geen wandelpaden, omdat er koeien in lopen, die ervoor moeten zorgen dat het geen wildernis wordt. Het is echter wel toegankelijk voor iedereen. ‘Dat is ook niet gevaarlijk’, zegt Tuinstra. ‘Ik neem aan dat de koeien geen mensen op hun hoorns nemen.’

De deze avond aangeboden informatie geeft velen wel enige duidelijkheid. Toch, zo blijkt ook, blijft het voor menigeen nog onduidelijk wat in individuele gevallen de gevolgen zullen zijn.


Ga terug...