Holland-Koor op 15 oktober in De Kandelaar te Holten - Radio 350

Holland-Koor op 15 oktober in De Kandelaar te Holten

Geplaatst op: 30-09-2010 |

Vrijdagavond 15 oktober is er in Holten een feestelijke bijeenkomst in kerkgebouw De Kandelaar, Stationsstraat 4, aanvang 19.30 uur. Iedereen is welkom en de toegang is vrij. Die avond zal worden herdacht dat het Holland-Koor (een van de grootste christelijke koren van Nederland) 20 jaar bestaat en de stichting Christenen voor Israël 30 jaar. Dat is samen 50 jaar, hebben de organisatoren gezegd, en vandaar ook het thema: Kom Abraham zien. Want 50 jaar is de leeftijd waarop je spreekwoordelijk ‘Abraham ziet’.

Muzikale medewerking aan deze Jubileumavond verleent een afvaardiging van het Holland Koor onder leiding van zijn vaste dirigent Jan Quintus Zwart, evenals Jan Lenselink (piano) en Noortje van Middelkoop (panfluit); aan het orgel zit Ronald IJmker. Er is ook veel samenzang. Ds. W.J.J. Glashouwer, internationaal voorzitter van Christenen voor Israël, houdt in de loop van de avond enkele korte toespraken. De bijeenkomst is zonder pauze en duurt tot ongeveer kwart over negen. De collecte is voor het jongerenproject Ben Yakir in het noorden van Israël. In het jeugddorp Ben Yakir krijgen 135 joodse jongens in de leeftijd van 12 tot 18 jaar en bijna allemaal afkomstig uit Ethiopië een scala aan activiteiten aangeboden, waardoor ze gemakkelijk deel kunnen gaan uitmaken van de Israëlische samenleving.

Dirigent
Jan Quintus Zwart werd in 1984 dirigent van zijn eerste koor, de christelijke gemengde zangvereniging Looft den Heer, waarvan hij nog altijd dirigent is. Binnen korte tijd volgden diverse andere koren en werd hij ontdekt door de Evangelische Omroep (EO). Er volgden ontelbare radio- en tv-opnamen voor deze omroep. In 1993 werd hij dirigent van het Holland-Koor en maakte hij voor de EO diverse opnamen met dit koor in Israël. Zwart: “We gingen met ruim 750 koorleden op reis naar Israël en dat was een onvergetelijke ervaring.” Hij reisde met de vele koren waar hij dirigent van is naar vele landen over de hele wereld. “Maar in 1996 was het dan eindelijk zo ver en reisden we met duizend zangers en zangeressen van het Holland-Koor naar Jeruzalem. We traden daar op voor meer dan drieduizend belangstellenden en werden begeleid door het Jerusalem Symphony Orchestra. Dit concert werd zowel in Israël als in Nederland op tv uitgezonden.” Jan Quintus Zwart trad de afgelopen jaren op voor de Nederlandse koninklijke familie en voor voormalige presidenten als Michail Gorbatsjov (van de vroegere Sovjet-Unie) en Ehud Olmert (Israël).

In 1980, dus dertig jaar geleden, stond Karel van Oordt aan de wieg van de stichting Christenen voor Israël. Een organisatie met een eigen gratis maandblad (Israël Aktueel, met ruim 60.000 abonnees) en veel activiteiten, zoals solidariteitsreizen naar Israël, lezingen en informatieavonden, zangavonden en concerten, vrouwenbijeenkomsten, een jongerenafdeling enzovoorts, te veel om op te noemen. “Ik heb geen missie voor Israël,” zegt Karel van Oordt, “ik heb een missie voor de kerk. Ik wil de kerk vertellen dat al Gods beloften, gegeven aan Israël, aan Israël zullen worden vervuld. En dat alle beloften, gegeven aan de kerk, aan de kerk zullen worden vervuld. Dat God altijd trouw is aan zijn beloften. Dat is mijn boodschap.” Christenen voor Israël geeft volgens velen betrouwbare informatie over het land, het volk en de staat Israël, en roept christenen op tot solidariteit met Israël.

Ga terug...