Buurt legt zich neer bij komst jeugdhonk - Radio 350

Buurt legt zich neer bij komst jeugdhonk

Geplaatst op: 03-07-2005 |

HOLTEN - De buurt rondom de gymzaal aan de Tuinstraat, waar straks de jongeren onderdak krijgen, heeft zich neergelegd bij de komst van een jeugdhonk. De onzekerheid over wat zo’n jeugdhonk met zich meebrengt en de manier waarop de gemeente Rijssen-Holten hen heeft behandeld, leidt bij buurtbewoners wél tot wrevel.

Dat de buurt voor een fait accomplí werd gesteld staat de meeste bewoners helemaal niet aan. ‘Er is nooit een buurtondezoek geweest, de geluidshinder is alleen binnen gecontroleerd. Je wilt niet weten wat voor een lawaai je hier hoort als het raam van de kleedkamers openstaat. Nu is dat nog twee avonden in de week, maar als dat straks elke avond is...Het pand heeft de juiste bestemming, dus de gemeente hoeft ook niets te doen’, zegt A. Schuppert. Zij woont met haar gezin pal achter de gymzaal. Op de informatieavond die donderdagavond voor de buurt werd gehouden, was ze niet. A. Broekmaat, die pal naast de gymzaal woont, was er wel. ‘Je hebt niets meer te vertellen, de gemeente heeft al beslist’, is zijn conclusie.

Een ander punt dat wrijving oproept is het feit dat het zo onzeker is, wat de komst van de jongeren met zich meebrengt, dat wil zeggen: hoeveel overlast het veroorzaakt. Broekmaat is redelijk positief: ‘ik denk dat je er het minst last van hebt als je ernaast woont. Ik heb ook het idee dat er goed geluisterd is naar ons, de politie was er ook bij. Er is ons beloofd dat er twee keer gewaarschuwd wordt bij overlast en dat de derde keer de tent op slot gaat, maar het is afwachten of de gemeente zich daar ook aan houdt’, aldus Broekmaat. Hij geeft daarbij aan dat hij niet het idee heeft dat de buurt met opzet veel zal gaan klagen. ‘Ze hebben ons verteld dat in Rijssen de problemen over zijn, als dat hier ook zo is, moet je daar wat offers voor willen brengen’, aldus Broekmaat.

Hij verwacht de grootste problemen met het komen en gaan van de jongeren. ‘En als die jongerenwerker weg gaat ’s avonds, wat gebeurt er dan?’, vraagt hij zich af. ‘Wij hebben niets tegen op jongeren, maar het is wel afwachten wat er komen gaat’, zegt Schuppert.

In de Tuinstraat wonen ook de gehandicapten van Zozijn. De bewoners gaan daar tegen half tien naar bed, maar manager wonen bij Zozijn Ellen van Rossum, verwacht niet al te veel problemen. ‘De gemeente doet er alles aan om de geluisoverlast binnen de acceptabele norm te houden’, zegt Van Rossum.

Ze geeft grif toe dat ook zij niet weet wat er gebeurt als de jongerenwerker vertrokken is. ‘Maar ik heb er een goed gevoel bij. Ik denk dat de jongeren hun best zullen doen dit te behouden en zowel de politie als de jongerenwerker gaven mij het gevoel dat ze serieus in zullen gaan op klachten. Bovendien geeft het mij vertrouwen dat er na drie maanden een evaluatie komt en drie maanden daarop weer één’, aldus Van Rossum, die zegt blij verrast te zijn met de komst van een professionele jongerenwerker. ‘Jongeren hebben ook recht op een plek’, vindt ze.


Ga terug...