Vrouwenvoetbal lééft in Rijssen - Radio 350

Vrouwenvoetbal lééft in Rijssen

Geplaatst op: 03-07-2005 |


RIJSSEN - Hoe gaat het eigenlijk met het vrouwenvoetbal in Rijssen? Tien jaar geleden begon Claus van de Velde, trainer en pr-man voor het vrouwenvoetbal bij Sportclub Rijssen met een vrouwenelftal. Op het jubileumfeestje van de dames werd afscheid genomen van de trainster van de B-meisjes, Ria Zandvoort, die tien jaar de jonge meisjes trainde.

‘Het doet pijn mijn team nu te verlaten’, zegt Ria Zandvoort, trainster van de meisjes B van Sportclub Rijssen. ‘Het is een mooie, spontane en lieve groep meiden. Maar ik kan werk en gezin niet meer combineren met het trainen van mijn team. Het is niet alleen trainen, maar ook het leiderschap. Je moet een wedstrijdschema maken en het vervoer regelen.’ Esmer Nebil is haar opvolger en tevens vader van een van de jonge voetbalsters. Hij start volgend seizoen met een zevental in de competitie van de B-meisjes.

‘Op dit moment hebben we 25 vrouwelijke leden. RKSV heeft een elftal vrouwelijke leden en Excelsior ’31 heeft enkele vrouwelijke leden. Nog niet zolang geleden ben ik in gesprek geweest met Excelsior ’31 over een samenwerkingsverband in het belang van de vrouwelijke voetbalsters’, vertelt Claus van de Velde. ‘Excelsior’31 heeft te weinig velden, er is geen extra plaats meer voor een damesteam. Het bestuur ging akkoord, maar we hebben nog niets gehoord. Trouwens, de KNVB promoot het ook om meer samen te werken bij het vrouwenvoetbal, zodat het zich beter kan ontwikkelen. Er zijn immers veel minder vrouwelijke spelers dan mannen.’

Het damesvoetbal bij Sportclub Rijssen gaat voorspoedig. Er zijn twee teams die een gezellige eenheid vormen. ‘Al zijn de leeftijdsverschillen soms wat groot’, zegt Claus. ‘Als kleine vereniging hebben we toch al enkele talenten voortgebracht, die het ver hadden kunnen schoppen. Zoals Annemarijke Baan, die bij jong Oranje heeft gevoetbald en Rianne Schouten, die bij de Twentse selectie heeft gezeten. Uiteindelijk haakten beiden af omdat ze de sfeer niet prettig vonden.’

Inmiddels is damesvoetbal wel ingeburgerd. Niemand kijkt raar wanneer een meisje voetbalt. Het vrouwen- en mannenvoetbal moet niet met elkaar worden vergeleken, dat wordt bij het hockey ook niet gedaan. Er zijn gewoon vrouwen en mannen voetbalelftallen. ‘Het belangrijkste is echter dat ze plezier hebben in het voetbal’, zegt Claus van de Velde.


Ga terug...