Softdrugs struikelblok jeugdwerk - Radio 350

Softdrugs struikelblok jeugdwerk

Geplaatst op: 07-07-2005 |

RIJSSEN/HOLTEN - Het gebruik van softdrugs blijkt het grootste struikelblok voor het jongerenwerk in Holten. Elixer staat blowen buiten het gebouw wel toe, Stichting Sociaal Cultureel Werk Holten (Socuwe) wil er niets van weten. De gemeente gaat met Elixer in zee en staat dus toe dat er geblowd wordt.

De leden van de commissie Maatschappelijke Dienstverlening stelden gisteravond voorwaarden aan de beslissing blowen toe te staan. De SGP en ChristenUnie (CU) zijn principieel tegen het gedogen van softdrugs, maar vinden het probleem met de Holtense hangjongeren zo groot dat er voor de vakantie wat moet worden gedaan. Het gedogen willen ze wel slikken, maar als er na een jaar geëvalueerd wordt, moet het blowen afgelopen zijn.

‘Het gedogen moet niet voortduren, dan krijgt het een aantrekkende, in plaats van afbouwende werking’, aldus J. Slootweg, namens de SGP. J. Tijhof van de CU ziet dat laatste wel zitten. ‘Ik hoor net van de wethouder dat het probleem bij Pand 11 is opgelost. Ik heb er wel vertrouwen in dat het volgend jaar is afgelopen met dat blowen’, zegt hij.

Beloftes daarover kon wethouder J.J.A. ter Keurst niet doen. ‘Ik kan u niet toezeggen dat het over een jaar is afgelopen. Maar hier op ’t Schild zaten vroeger jongeren met kratjes bier tussen hen in. Er werd gedronken en geblowd. Nu zit die groep in Pand 11. Er wordt hier niet meer gedronken en geblowd en bij Pand 11 hebben ze contact met die groep en ze laten ze niet meer los’, aldus Ter Keurst.

Zowel CDA, PvdA, VVD als Gemeentebelang kozen voor nu wat doen en niet de plannen over de zomervakantie heen tillen.

M.J. Tijhof-Zwijnenberg vroeg zich namens de PvdA nog wel af of Socuwe niet teveel beren op de weg zet, door om het blowen niet met Elixer te willen samenwerken. ‘De gemeente richt zich nu vooral op het probleem van de hangjongeren, maar creëer je daarmee misschien niet een nieuw probleem? Wij zijn bang dat voor vijftien- en zestienjarigen de stap naar softdrugs te klein wordt door blowen toe te staan’, aldus Scharrenberg.

Socuwe zegt blij te zijn dat er eindelijk wat gebeurt voor het jongerenwerk in Holten, maar te betreuren dat de visie van de gemeente niet verder reikt. De stichting is ervan overtuigd dat alleen de groep met hangjongeren naar de gymzaal aan de Tuinstraat komt. ‘Het probleem met de hangjongeren komt voort uit zes jaar geen jongerenwerk in Holten. Door je op de hangjongeren te richten is er voor de groep jongeren die straks niet meer bij de tieneropvang terecht kan nog niets. Wij zien meer in preventief jongerenwerk, het voorkomen van hangjongeren’, vindt M. Gijsen, bestuurslid van Socuwe, die vastbesloten is na de zomer weer om tafel te gaan met de gemeente.


Ga terug...