Halt-vuurwerkcampagne van start - Radio 350
Nu op Radio 350
12:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Playing
Straks
18:00 - 20:00 uur
Classic Rock
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Halt-vuurwerkcampagne van start

Geplaatst op: 01-12-2010 |

Leerlingen van groep 8 van basisscholen uit 9 Twentse gemeenten geven dit jaar hun eigen klasgenoten en groep 7 voorlichting over veilig vuurwerkgebruik. Het initiatief komt van Halt Twente in samenwerking met de Twentse gemeenten, politie en brandweer. De eerste Burgemeester opent de start van de vuurwerkcampagne vanaf 6 december ‘s middags om 14.00 uur.

Leerlingen actief betrekken
Om de leerlingen actief te betrekken bij het veilig gebruiken van vuurwerk heeft Halt Twente in samenwerking met een aantal veiligheidspartners het idee opgepakt om leerlingen zelf voorlichting te laten geven. In één middag leren ze op een leuke manier hoe ze dat het beste kunnen doen. Daarbij krijgen ze vuurwerkmateriaal (zoals: posters, lesboekje, lonten en een film) mee.

Aftrap in Gemeentehuis
De start van de campagne vindt plaats in de raadszaal van het gemeentehuis, de Burgemeester opent de middag. Na de feestelijke opening is er de gelegenheid om vragen te stellen aan een forum van professionals. In het forum zitten o.a. een jeugdagent, de brandweer en Halt. Daarna krijgen de leerlingen voorlichting over hoe ze les kunnen geven aan groep 8 en 7.

De eerste klas van het voortgezet onderwijs wordt ook bezocht, hier wordt in veel gemeenten samengewerkt met de brandweer. De voorlichtingen van Halt richten zich vooral op de regels: wanneer mag je vuurwerk afsteken en welk vuurwerk. En, niet onbelangrijk, zorg dat het leuk en veilig blijft: dat je geen overlast veroorzaakt en dat er geen dingen sneuvelen.

Basisonderwijs: Vuurwerk Research
De voorlichting voor het basisonderwijs heeft vooral kennisoverdracht als doel. Het lesboekje heeft de vorm van een ‘vuurwerkdossier’. Alle aspecten van goed en veilig omgaan met vuurwerk komen aan bod: wat zijn de regels en wat de consequenties als je je hier niet aan houdt. Hoe steek je veilig vuurwerk af, wat kan er allemaal mis gaan en hoe zorg je dat niemand overlast heeft en dat er niets wordt vernield. En tips van de expert, Anton van der Hart, die bij evenementen, film- en TV-opnames professioneel vuurwerk verzorgt: ‘Strijkers zijn echt link! Ze zijn namelijk onbetrouwbaar.’

Voortgezet onderwijs: illegaal, overlast, te vroeg
Deze drie woorden geven precies weer, waar het bij leerlingen in het voortgezet onderwijs om draait. De regels en gevaren van vuurwerk kennen zij meestal uitstekend. Het toepassen in de praktijk kost hen wat meer moeite. Bij hen draait het in de voorlichtingen dan ook om kwesties als: durf jij nee te zeggen als je vrienden je uitdagen om iets te doen met vuurwerk wat niet mag? Realiseer je je hoeveel overlast je kunt veroorzaken en wat dat voor mensen betekent? Ook natuurlijk aandacht voor veiligheid en strafbaar gedrag met vuurwerk.

Opgepakt? Naar Halt!
Jongeren die door de politie zijn aangehouden voor o.a. te vroeg of gevaarlijk afsteken, vernielen of het bezit van illegaal vuurwerk, gaan naar Halt. Halt zet hen zo snel mogelijk aan het werk nadat er eerst een ‘goed gesprek’ met de jongere en zijn of haar ouders is gevoerd.

Ouders
In de Halt-afdoening is een grote rol voor ouders weggelegd. Zo ook als het om vuurwerk gaat. Halt heeft een nieuwe film gemaakt als ondersteuning van de vuurwerkvoorlichtingen. In deze film komt de rol van ouders nadrukkelijk ter sprake. Ook omgaan met groepsdruk is een belangrijk thema. Op de vuurwerksite van halt.nl staan o.a. tips voor ouders. Ook verspreiden we materiaal via het Centrum voor Jeugd & Gezin en via Loes.

Ga terug...