"Smidsbelt en Stationsplein op de schop"

Geplaatst op: 10-07-2005 |


HOLTEN - De Smidsbelt en het Stationsplein moeten de komende jaren fors op de schop om het centrum van Holten meer smoel te geven. Dit moeten de plekken in de dorpskom worden waar Holtenaren en toeristen graag langere tijd willen verblijven. Een aantrekkelijke wandelroute moet beide plekken met elkaar gaan verbinden.

‘Een nieuw hart voor Holten’. Dat is de toepasselijke titel van de door het adviesbureau SAB uit Arnhem opgestelde Structuurvisie Kom Holten. In opdracht van de gemeente Rijssen-Holten heeft SAB antwoord gegeven op de hoofdvragen ‘waar willen we met Holten naar toe?’, ‘wat betekent dat voor de kom?’ en ‘hoe stemmen we de verschillende wensen op elkaar af?’.

Volgens opsteller Hans Büchi heeft het bestaande centrum in Holten twee grote problemen. De (winkel)voorzieningen in Holten zijn over een relatief groot gebied verspreid, waardoor er geen sprake is van een compact en daarmee herkenbaar centrum. Bovendien raast hier nog steeds teveel verkeer door.

Om het verblijf in de dorpskom aantrekkelijker te maken moet het centrum verkeersluw worden gemaakt. De geplande knip in de Dorpsstraat en aanleg van het H.J. Wansinktracé, waardoor het verkeer om het centrum wordt geleid, heeft SAB al meegenomen in haar plannen. Het bureau gaat echter nog een stap verder en stelt dat de Waagweg moet worden verlengd tot de Keizersweg, waarna via de School- en Gaardenstraat de kom weer kan worden bereikt. Op de toegangsroute tot de Smidsbelt moet eenrichtingsverkeer worden ingesteld.

De Smidsbelt is volgens SAB één van de twee ‘plekken met potentie’. Hier moet ruimte worden gemaakt voor kleinschalige winkeltjes als een bloemenzaak en horeca. De parkeerplaatsen moeten plaats maken voor terrasjes en de Aldi moet ergens aan de rand van het centrum worden gehuisvest.

De andere belangrijke centrumlocatie, het plein bij het NS-station, moet gaan fungeren als een ‘stepstone’ naar de Holterberg, oftewel als verbinding tussen het dorp met de omliggende natuur. Büchi benadrukt het unieke uitzicht op de enk en de Holterberg. Hij vindt dat bij het plein een soort steunpunt voor Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug moet worden gerealiseerd, dus met de verhuur van fietsen, parkeerplaats voor de auto en informatieborden.

Tussen beide locaties moet een voetpad komen, dat via het Zwarte Pad loopt. ‘Onderweg moeten dingen zijn, die mensen nopen even te blijven staan. Dat kan een boom, bank of beeldje zijn. Kleinschalige winkeltjes en een bed & breakfasthotel zouden langs deze route zeker niet misstaan’, zegt Büchi. Waar mogelijk moet bij bestaande plannen worden aangesloten, zoals die voor Albert Heijn en het Schuppertcomplex. Het deels bebouwen van de Kalfstermansweide lijkt hem eveneens een goed idee.


Ga terug...