Loods Tech-Wood afgebrand - Radio 350

Loods Tech-Wood afgebrand

Geplaatst op: 15-07-2005 |

RIJSSEN - zo’n veertig brandweermensen uit Rijssen en Enter proberen de uitslaande brand bij Tech-Wood aan de Jutestraat te blussen. Het mag niet baten: de loods waarin houtvezel is opgeslagen brand tot de grond toe af.

De politie is met acht tot tien man aanwezig aan de Jutestraat. Er zijn extra mensen opgeroepen om het publiek dat massaal toestroomt weg te houden bij de brand bij het Rijssense bedrijf dat houtvezels tot verschillende eindproducten verwerkt.

Politiewoordvoerder Harry Holslag laat weten dat de mensen niet meewerken. ‘De collega’s hadden veel moeite de mensen achter de afzetting te krijgen’, zegt hij.

Het publiek komt van alle kanten toegestroomd, omdat de grote zwarte rookkolom die boven de fabriekshal uitstijgt nog tot in Almelo en Nijverdal te zien is.

De melding van een brand in een opslagloods aan de Jutestraat 12 komt tussen 14.30 en 14.45 uur binnen bij politie en brandweer. De Rijssense brandweer is snel ter plaatse. ‘Een minuut of vier, vijf, misschien wel sneller’, denkt plaatsvervangend brandweercommandant Jan Harbers.

Met twee tankauto’s, een autoladder, een grootwatertransport-container en assistentie van een Enterse tankautospuit probeert de brandweer de brand aan de achterzijde van het bedrijf te blussen. ‘We hebben ons vooral gericht op het beschermen van de naastgelegen productiehal en de productie-unit buiten. Aan de loods was niets meer te blussen’, verklaart Harbers. Bij de brand komen geen gevaarlijke concentraties gevaarlijke stoffen vrij.

Wel evacueert de brandweer uit voorzorg de kantoren aan de voorzijde van het pand en houdt zij het naastgelegen pand van Roosdom Tijhuis nat. ‘Daardoor heeft het pand wel wat waterschade opgelopen. Van zo’n brand komt ook veel stralingswarmte, dus het kan zijn dat de isolatie beschadigd is’, legt Harbers uit.

Om 16.00 uur klinkt het sein brandmeester. De zogenoemde Romnyloods, een ronde, golfplaten loods, is dan helemaal afgebrand. Om 17.00 uur is het vuur uit, maar daarmee is het nog niet afgelopen.

‘De houtvezel is samengeperst en moet dus met een shovel om worden geschept om alles helemaal uit te maken’, aldus Harbers.

De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand, maar heeft geen redenen aan te nemen dat het om een misdrijf gaat.


Ga terug...