Nieuw orgel voor kerk De Hoeksteen - Radio 350

Nieuw orgel voor kerk De Hoeksteen

Geplaatst op: 15-08-2005 |


RIJSSEN - ‘Een mooi exemplaar, dat heel toevallig langskwam en voldeed aan onze wensen’. Zo omschrijft voorzitter Gerrit Flim van de orgelcommissie het nieuwe mechanische pijporgel, dat de Hervormde Gemeente Rijssen onlangs heeft aangeschaft.

Het orgel krijgt een plaatsje in kerkelijk gebouw De Hoeksteen aan de Kroonweide 2 en vervangt het huidige, danig verouderde elektronische orgel (Eminent Omegan DCS 370), dat dringend aan vervanging toe was.

De orgelcommissie, waarin enkele organisten en leden van het college van kerkrentmeesters zitting hebben, waren al geruime tijd op zoek naar een volwaardig orgel voor de begeleiding van de zang tijdens de eredienst. Flim vertelt dat orgelmakerij Boogaard uit Rijssen de commissie uiteindelijk op het juiste spoor heeft gezet en het orgel hier ook is gekocht.

De Rijssenaren werden door de orgelmakerij attent gemaakt op een orgel, dat in de hervormde kerk in Beekbergen stond en daar tijdelijk was neergezet ter vervanging van het kerkorgel, dat gerenoveerd werd. Het bewuste orgel is gebouwd in 1870 door de Engelsman C.M. Fleetwood uit Camborne.

Medewerkers van Boogaard plaatsen het orgel, dat waarschijnlijk vanaf eind september de erediensten in De Hoeksteen zal opluisteren. Overigens is het nieuwe orgel al vanaf volgende week te zien en te beluisteren via de website http://www.hervormdrijssen.nl.


Ga terug...