Democraten in de verdrukking - Radio 350

Democraten in de verdrukking

Geplaatst op: 22-08-2005 |


HOLTEN/HELLENDOORN - D66 zit niet alleen landelijk in de verdrukking. Het is allerminst zeker dat de democraten volgend jaar in de gemeente Hellendoorn meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. In Rijssen-Holten is de situatie nog ernstiger. Daar gooit men op voorhand de handdoek al in de ring.

D66 doet in Rijssen-Holten niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van komend voorjaar. Na het debacle van vijf jaar geleden, D66 kwam er op geen stukken na aan te pas, is besloten het daar niet weer op aan te laten komen.

‘In Holten maakten we een kans, met Rijssen erbij van geen kant’, constateert secretaris Dick van der Torre. In de zelfstandige gemeente Holten was voor D66 overigens ook slechts een bescheiden rol weggelegd. Van der Torre was het enige raadslid dat de partij ooit had. De nederlaag van lijsttrekker Franciene van Rossem kwam desondanks zwaar aan bij de D66-afdeling.

Sindsdien bestaat D66 eigenlijk goeddeels alleen uit Van der Torre. Hij bestookt de lokale politiek nog met enige regelmaat met lange epistels over controversiële, vooral Holtense kwesties. Dat blijft hij ook doen. Van der Torre: ‘We blijven lastig, maar niet in raad.’

Het besluit niet mee te doen aan de raadsverkiezingen is een genomen op basis van het mogelijke rendement van de investering. Om mee te mogen doen aan de raadsverkiezingen moet 500 euro op tafel worden gelegd. De negen leden tellende afdeling heeft inmiddels vastgesteld dat dit weggegooid geld is.

Hellendoorn

De situatie in Hellendoorn lijkt niet veel beter. Ook daar lijdt de D66-afdeling een zieltogend bestaan, met ongeveer veertien leden. En ook daar zit desondanks een actieve secretaris, die de lokale politiek op gezette tijden voorziet van nieuwe inzichten.

Secretaris J. Kaaks, die noodgedwongen tevens het voorzitterschap waarneemt, ziet echter nog wel mogelijkheden voor deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2006.

‘De beslissing daarover moet dan wel snel genomen worden’, constateert Kaaks. Hij is dan ook van plan een ledenvergadering uit te schrijven voor half september.

Hij denkt dat het, gezien de politieke structuur van de gemeente Hellendoorn en de actuele landelijke politieke situatie van D66, niet nodig is op zoek te gaan naar erg veel kandidaten voor een eventuele verkiezingslijst.

Dat zou ook nogal een klus kunnen worden want, zoals de secretaris aangeeft, er zijn onder de veertien ook ‘sluimerende’ leden en leden die alleen bij landelijk verkiezingen actief willen zijn.

‘Maar ik ben zelf in ieder geval beschikbaar, als men dat wenst’, aldus Kaaks. ‘Als er anderen zijn die zich melden, is dat trouwens ook prima.’


Ga terug...