Rijssense folkloredag internationaal getint - Radio 350

Rijssense folkloredag internationaal getint

Geplaatst op: 04-09-2005 |RIJSSEN - De Folkloredag in Rijssen heeft deze keer een internationaal tintje. De VVV Rijssen, Folkloregroep Riessen en Kulturele Raad Rijssen halen op 17 september namelijk ook buitenlandse folkore naar het Rijssense stadshart.

Van de 22 klederdrachtgroepen die deelnemen, draagt er één Portugese en één Turkse kleding. Verder zorgen de Shantykoren De Sentimenties en de Lee-Sanghers, het Internationaal Brandweermuseum Rijssen, de brandweer Markelo, het koor Popcorn, de harmonicaverenigingen De Twentse Harmonicaspelers en De Nijwes Speulers en een verzamelaar van oude rijtuigen voor folkloristisch vermaak in het centrum. De winkeliersverenigingen Habi en De Hoge Wal verlenen samen hun steun en medewerking aan de Internationale Folkloredag.

Op een drietal vaste podia op ’t Schild, het plein bij de Hoge Wal, in de Haarstraat en op een mobiele speelplek in de omgeving van café-restaurant Spekhorst is vanaf 10.30 uur tot 17.00 uur wat te doen en te zien. Klederdrachtgroepen trekken, nadat ze in tien minuten op het podium uitleg hebben gegeven over hun klederdracht, door het centrum. Bezoekers kunnen vragen stellen en foto’s maken.

Het Internationaal Brandweermuseum laat ’s morgens in de Elsenerstraat met een oude bluswagen zien hoe het er vroeger aan toe ging bij brand. Terwijl de de koren en harmonicaverenigingen de hele dag voor de muzikale aankleding zorgen, dragen de authentieke rijtuigen bij aan de folkoristische sfeer.

De officiële opening van de Folkloredag heeft om 9.45 uur plaats in de Stadhuishal. Maar voor die hal begint het spektakel pas echt. Om 10.00 uur verzorgt de brandweer Markelo daar een openingsstunt die, hoe kan het ook anders, iets met vuur te maken heeft.


Ga terug...