Regiotaxi ook in Rijssen en Holten - Radio 350

Regiotaxi ook in Rijssen en Holten

Geplaatst op: 19-09-2005 |


RIJSSEN/HOLTEN - De Regiotaxi moet ook rond gaan rijden in de gemeente Rijssen-Holten. De taxi, voorlopig toegespitst op gehandicapten, zou eind 2006 voor het eerst door de Rijssense en Holtense straten moeten rijden.

Regiotaxi is een systeem, waarbij gehandicapten met flinke korting gebruik kunnen maken van de taxi binnen de gemeente. Ook kunnen zij voor een dergelijk bedrag naar plekken vervoerd worden, die ten hoogste vijftien kilometer van hun woonhuis liggen. Enige voorwaarde is dat de gehandicapten een indicatie volgens de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) hebben. Wel zal een inkomensgrens gelden.

De invoering van de Regiotaxi houdt overigens wel in dat de gemeentelijke bijdrage voor gehandicapten om een eigen auto er op na te houden verdwijnt. Voor deze groep van zo’n tweehonderd personen vindt de gemeente de Regiotaxi ‘een adequate voorziening’.

Het Gehandicaptenplatform - betrokken bij het maken van de plannen - laat weten de Regiotaxi een verbetering te vinden. ‘Natuurlijk houd je mensen die het vervelend vinden’, laat voorzitter Helen Staman weten. ‘Maar het geeft ook enorm veel vrijheid. Je maakt het voor een grotere groep mensen mogelijk om zelfstandig te reizen.’

Aan die zelfstandigheid hecht het Gehandicaptenplatform erg, stelt Staman, want het komt nog erg vaak voor dat gehandicapten een beroep moeten doen op familie of vrienden om ergens te komen. ‘In het weekeinde kun je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer niet bij de huisartsenpost komen. Dat kan met een Regiotaxi wel.’

Ook de bewegingsvrijheid van gehandicapten groeit met de Regiotaxi. ‘Vraag je je schoonouders ook om even te rijden als je alleen even iets wilt ruilen in de winkel? Ga je even winkelen als je die dure taxi moet betalen?’

In principe mag overigens iedereen gebruik maken van de Regiotaxi. Wie echter geen WVG-indicatie heeft, betaalt gewoon het volle pond. Als het aan het platform ligt, komt daar ook nog wel verandering in. Wat Staman betreft, moeten ook ouderen vanaf zeventig jaar en minima deze korting kunnen krijgen. In de gemeente Hellendoorn, waar de Regiotaxi al sinds 1997 rijdt, is dat ook het geval. Daar kost een ritje 0,40 euro per zone voor WVG-pashouders, kinderen, 65-plussers en minima. Ook wil het platform familieleden en blindegeleidehonden laten meereizen.

De invoering van de Regiotaxi levert een flinke besparing op voor de gemeente. Vanaf 2006 kan de gemeente jaarlijks zo’n 50.000 euro in de zak houden, terwijl over deze periode ook nog eens ruim 488.000 euro naar de gemeentelijke reserves kan verdwijnen.


Ga terug...