Stegeman en Ter Schure willen nóg 4 jaar - Radio 350

Stegeman en Ter Schure willen nóg 4 jaar

Geplaatst op: 27-09-2005 |


RIJSSEN/HOLTEN - De wethouders W. Stegeman (CDA) en W.A.J. ter Schure (GemeenteBelang) willen na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar graag nog vier jaar lid zijn van het college van Burgemeester en Wethouders. Voor Stegeman zou dat al zijn vierde periode worden.

Zowel Stegeman als Ter Schure houden een voor de hand liggende slag om de arm. Stegeman wijst op de coalitievorming na de verkiezingen, waardoor deelname van het CDA aan het college van B en W bewerkstelligd moet worden. En daarvóór, zo geeft de CDA’er aan, moet hij door zijn partij nog naar voren geschoven worden als wethouder. Zijn eigen ambities noemt Stegeman pas als derde voorwaarde.

GB-wethouder Ter Schure legt zijn toekomst in handen van de kiezer: ‘Of Ter Schure nog vier jaar wethouder blijft? Dat hangt natuurlijk van de verkiezingen af. Maar hij ambieert het wel. ‘De portefeuille die ik nu heb bevalt me prima.’

Voorbij

Daarmee gaat Ter Schure overigens voorbij aan het feit dat wethouders geen deel meer uitmaken van de gemeenteraad, en dus ook niet eerst gekozen hoeven worden. In principe volstaat één raadszetel om als partij te kunnen deelnemen aan het college. En dan hoeft de namens de fractie deelnemende wethouder zelf niet eerst in de raad gekozen te zijn.

Toch wil Ter Schure wel op de lijst van GemeenteBelang staan. ‘Niet als lijsttrekker’, zegt Ter Schure. ‘Ik ben van mening dat in het duale stelsel de eerste plaatsen op de lijst voor de kandidaat-raadsleden moeten zijn, niet voor de kandidaat-wethouder. Dat schept duidelijkheid naar de kiezer.’

Buiten de boot

Die mening is ook Stegeman toegedaan. Hij zal in geen geval lijsttrekker worden, zegt hij. Hij gaat zelfs een stap verder. Mocht het CDA na de raadsverkiezingen bij de onderhandelingen buiten de boot vallen, dan zal hij óók geen zitting meer nemen in de gemeenteraad.

Stegeman vindt dat hij na zo’n lange tijd als wethouder beter niet meer als ‘gewoon’ raadslid kan terugkeren. De CDA’er zou bij een gunstig onderhandelingsresultaat al voor zijn vierde periode opgaan. De discussie of hij daarmee verjonging niet in de weg zou zitten, gaat hij niet aan. ‘Dat is aan de partij en de leden’, aldus Stegeman.


Ter Schure geeft aan dat hij eventueel wél bereid is als raadslid verder te gaan. ‘Mocht Gemeentebelang onverhoopt geen zitting nemen in het nieuwe college, en ik word gekozen met voorkeurstemmen, dan ga ik wel in de raad zitten. Dat ben je dan moreel verplicht naar de kiezers. Die moet je niet minachten.’


Ga terug...