’Haarstraat’ verdeeld over bouwplannen - Radio 350

’Haarstraat’ verdeeld over bouwplannen

Geplaatst op: 03-10-2005 |RIJSSEN - De bewoners van de Haarstraat zijn niet onverdeeld gelukkig met de vergevorderde bouwplannen die de gemeente Rijssen-Holten heeft op de plaats van het voormalig garagebedrijf De Haar. Het plan behelst de bouw van acht appartementen en drie seniorenwoningen.


Aannemersbedrijf Aan de Stegge heeft bij de gemeente een plan ingediend om aan de Haarstraat ter hoogte van de Westerkerk acht appartementen en drie seniorenwoningen te bouwen. Belangrijk uitgangspunt in het plan is het koppelen van de Westerkerk en het daarvoor liggende terrein aan de Haarstraat. De bedoeling is dat de kerk daarmee beter zichtbaar wordt.

Links naast de toegangspoort van de Westerkerk komt een gebouw met drie appartementen (één appartement per woonlaag) en aan de rechterzijde een gebouw met vijf appartementen (één appartement op de begane grond en twee appartementen op de eerste en tweede verdieping). Aan de rechterzijde van de toegangspoort komen achter de appartementen drie seniorenwoningen, zoals er vroeger ook kleinere woningen naast de kerk stonden.

H. Plomp woont schuin tegenover de plaats waar straks de appartementen moeten verrijzen. ‘Ik was bang dat er zo’n groot appartementencomplex zou komen, net zoals aan het begin van de Haarstraat staat, maar als ik dit zo zie wordt het helemaal niet zo’n hoog blok’, zegt ze, enigszins opgelucht na een blik op de tekeningen die in de hal van het stadhuis hangen. Na wat turen ontdekt ze dat de vage lijnen achter de oranje gekleurde appartementen de Westerkerk moeten voorstellen. ‘Als het zo wordt als op de tekeningen, zie je de kerk ook heel goed’, vindt Plomp.

D. Pas, bewoonster van de Haarstraat, is het niet met haar eens: ‘Door de hoogbouw staat de kerk juist minder in het zicht en de poorten gaan ook allemaal weg. Ik vind het zonde’. Verder vindt ze de plannen voor de appartementen heel mooi. ‘Behalve de opzet van de seniorenwoningen. Ik had zelf interesse gehad in zo’n seniorenwoning, maar nu niet meer. Aan de voorkant kijken ze uit op een hele hoge heg en ik heb begrepen dat die blijft staan. Aan de achterkant zijn tuinen. Oudere mensen hebben niet meer echt wat te doen, die willen graag kijken, als is het naar verkeer. Hier is niets voor ze te zien’, vindt Pas.

En dan zijn er nog de bezoekers die het plan ronduit niet mooi vinden. ‘Het pad naar de kerk gaat helemaal weg. Dat is zo karakteristiek, dat moet zo blijven. Ik vind het maar raar, de Kerkstraat staat op de monumentenlijst en dan gaan ze wel al die poorten weghalen. Jammer hoor’, vindt G. Strokap.

Een van de aanwezigen, die niet met zijn naam in de krant wil, maar wel laat weten 45 jaar in de bouw te hebben gewerkt, is wel positief: ‘Ik vind het een leuk plan: er zit wel muziek in.’


Ga terug...