Zelfwerkzaamheid van sporters loont - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Zelfwerkzaamheid van sporters loont

Geplaatst op: 03-10-2005 |RIJSSEN/HOLTEN - Sportclubs die niet bereid zijn zelf hun accommodatie te onderhouden, krijgen een huurverhoging tot 20 procent voor de kiezen. Zijn ze wel tot zelfwerkzaamheid bereid dan krijgen ze juist een korting tot 20 procent. Zo denken de gemeente Rijssen-Holten en de Sportraad fors op de onderhoudskosten te kunnen besparen.

Zelfwerkzaamheid is bij Holtense sportverenigingen al lang gemeengoed. Dat werd door de voormalige gemeente Holten beloond met een vergoeding van 98,98 euro per speelveld. Na de gemeentelijke herindeling bleef die vergoeding gehandhaafd.

Voor de Rijssense clubs willen de gemeente en de Sportraad overstappen op een nieuw systeem. Dat komt vooral omdat vorig jaar uit een enquête onder de clubs bleek dat ze er weinig voor voelen zelf het onderhoud ter hand te nemen. Ze hebben over het algemeen wel veel vrijwilligers, maar die zijn vooral druk met het draaiend houden van de vereniging of het trainen en begeleiden van de sporters.

De verwachting is dat een vergoeding van bijna 100 euro per speelveld de clubs niet over de streep trekt. Een fikse verhoging van de huurprijs zet ze wellicht wel aan het denken. Een snel rekensommetje maakt sportbestuurders duidelijk dat ze tot 40 procent kunnen besparen op de jaarlijkse huurprijs als ze zelf wél een deel van het onderhoud gaan doen.

Het voorstel om de zelfwerkzaamheid financieel te stimuleren komt in eerste instantie van de Sportraad. Dat is uit nood geboren, aangezien de Sportraad door de gemeente werd gevraagd aan te geven hoe in vijf jaar tijd de uitgaven voor de sport structureel met 85.600 euro omlaag kunnen.

Ruim de helft van dit bedrag vond de Sportraad door de bemoeienis van de ambtenaren met de sport duizend uur terug te brengen. Wat het stimuleren van de zelfwerkzaamheid bij het onderhouden van de sportaccommodaties kan opleveren is nog ongewis. De besparing moet ergens tussen de 25.000 en 100.000 euro liggen, afhankelijkheid van de bereidheid van de clubs om mee te doen.


Ga terug...