B en W: geen grote welzijnsorganisatie - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

B en W: geen grote welzijnsorganisatie

Geplaatst op: 03-10-2005 |


RIJSSEN/HOLTEN - De oprichting van één overkoepelende welzijnsorganisatie voor het peuterspeelzaalwerk, ouderenwerk en jeugd- en jongerenwerk in de gemeente Rijssen-Holten gaat niet door. Hiervoor is onvoldoende politieke steun en te weinig draagvlak bij de betrokken instellingen.

Het was onder meer de bedoeling dat de nieuwe koepelorganisatie zou gaan fungeren als werkgever van het personeel van de betrokken instellingen, bepaalde personeelsleden inhoudelijk zou aansturen en zorgen voor de huisvesting daarvan. Uit onderzoek is echter gebleken dat de vorming van een dergelijke organisatie op behoorlijke problemen en tegenwerking stuit.

Bij de behandeling van het plan in de raadscommissie Maatschappelijke Dienstverlening bleek dat een deel van de commissie weinig tot niets te zien in dit voorstel. Ook diverse insprekers plaatsten vraagtekens bij de eventuele meerwaarde van zo’n overkoepelend orgaan. Met name uit de hoek van het jeugd- en jongerenwerk klonk kritiek en vrees voor het teloorgaan van de eigen identiteit.

Een probleem van heel andere orde is dat de belastingdienst de gemeente te verstaan heeft gegeven dat een koepelorganisatie BTW-plichtig is, met andere woorden dat over de gemeentelijke subsidie negentien procent belasting zou moeten worden betaald. Als de gemeente de subsidie niet verhoogt, zouden de instellingen met aanmerkelijk minder geld moeten zien rond te komen. Verhoging van de subsidie met die negentien procent, zodat de instellingen geen nadeel ondervinden, is gezien de slechte financiële situatie van de gemeente niet haalbaar.

Burgemeester en Wethouders hebben vanwege de bovengenoemde redenen besloten definitief af te zien van de oprichting van het overkoepelend welzijnsorgaan.

Het college geeft aan dat instellingen binnen dezelfde sector beter met elkaar moeten gaan samenwerken. Zo zijn er al enige tijd gesprekken gaande over een eventuele fusie tussen het Gecoördineerd Ouderenwerk Rijssen en de Stichting Welzijn Ouderen Holten, maar die besprekingen verlopen naar verluidt nogal moeizaam.


Ga terug...