Veilig op weg Van en Naar school - Radio 350
Nu op Radio 350
23:00 - 00:00 uur
Muziek om te dromen
Playing
Straks
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Veilig op weg Van en Naar school

Geplaatst op: 08-09-2004 |

Een groepje jongeren fietst naar school. Ze moeten een spoorwegovergang passeren, maar de bomen gaan net dicht. Eén waaghals denkt er nog wel voorlangs te kunnen. Helaas, een trein komt met 140 km per uur langs razen en sleurt de jongen, voor de ogen van zijn vriendjes, nog 600 meter mee voordat hij tot stilstand komt. De jongen heeft het niet meer na kunnen vertellen.

Hard, zult u denken, maar helaas is dit de realiteit. Jongeren schatten situaties veelal verkeerd in en spelen hierdoor met hun leven. Voornamelijk kinderen tot 14 jaar vormen een risicogroep. Deze groep neemt over het algemeen voor het eerst op eigen gelegenheid deel aan het verkeer. Tijdens de kilometers die zij van en naar school, de sportclub, vriendjes etc. afleggen, krijgen zij te maken met spoorwegovergangen en andere risicosituaties in het verkeer. Hoog tijd om deze doelgroep bewust te maken van de risico’s.

In 2002 en 2003 werd de markt samen met de Provincie Overijssel en de Regio Twente in verschillende gemeenten in Overijssel georganiseerd. In 2004 hebben 18 gemeenten in Overijssel het initiatief overgenomen. De gemeenten Borne, Dalfsen, Deventer, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hardenberg, Hellendoorn, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Olst-Wijhe, Rijssen-Holten, Staphorst, Steenwijkerland, Twenterand, Zwartewaterland en Zwolle ondersteunen enthousiast het initiatief.

Het thema van de verkeersmarkt ‘Verkeersmarkt, Veilig op weg Van en Naar school’, wordt onder andere gebruikt in de interactieve les door partijen uit de spoorwegbranche (NS Reizigers afdeling Luisteris, KLPD afdeling spoorwegpolitie en ProRail). Tijdens deze 45 minuten durende les worden de leerlingen overtuigd van het gevaar van waaghalsgedrag bij een spoorwegovergang. Jongeren die nog net voor de trein langs glippen, sabotage plegen aan overwegen of voorwerpen op het spoor leggen, zorgen naast levensgevaarlijke situaties, ook voor treinvertragingen. Inmiddels wordt 10 procent van het aantal vertragingen veroorzaakt door derden: aanrijdingen, spoorlopers, zelfdoding en vandalisme. Naast deze les van 45 minuten bezoeken de leerlingen een aantal stands waar zij onder andere bekend worden gemaakt het juiste gedrag van fietsers in het verkeer (ook 45 min).

Kromstaf heeft ervoor gezorgd de juiste instanties te benaderen voor deelname aan de Verkeersmarkt. Het enthousiasme vanuit deze instanties is groot en dit jaar hebben de Spoorwegpolitie, Luisteris, Fietsersbond, EHBO/Rode Kruis, Gehandicaptenraad/ Cliëntenraad, Regiopolitie en de Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden toegezegd om mee te werken. Allen hebben zij tot doel de leerlingen van de brugklassen te overtuigen van goed verkeersgedrag, om zo het aantal jonge verkeersslachtoffers drastisch terug te halen.

De ‘Verkeersmarkt’ vindt plaats in de volgende gemeenten op de volgende data:

Deventer Week 37 1035 leerlingen Steenwijk Week 38 635 leerlingen
Rijssen Week 39 856 leerlingen
Zwolle Week 40 1375 leerlingen
Hardenberg Week 41 842 leerlingen
Nijverdal Week 42 570 leerlingen
Enschede Week 44 1277 leerlingen
Oldenzaal Week 45 1034 leerlingen

Wethouder Ligtenberg van de gemeente Rijssen-Holten zal de markt in het Parkgebouw in Rijssen officieel openen op maandag 20 september 2004 om 8.15 uur. Hij ondersteunt het initiatief en is overtuigd van het feit dat 12-jarigen hier zeer ontvankelijk voor zijn.

Wanneer u een kijkje wilt nemen op de ‘Verkeersmarkt’ of nadere informatie over deze Verkeersmarkt wenst, kunt u zich wenden tot Kromstaf, telefoonnummer (0570) 61 07 87 of info@kromstaf.nl.

Ga terug...