CBS'en willen geen toveracademie worden - Radio 350

CBS'en willen geen toveracademie worden

Geplaatst op: 06-10-2005 |NIJVERDAL/RIJSSEN - De magie van de kinderboekenweek gaat dit jaar aan menig christelijke basisschool in Twente en de Achterhoek voorbij. Het thema - de toveracademie - zorgt voor een scheiding der geesten.


Het thema van de kinderboekenweek 2005 ‘de toveracademie - boeken vol magie’ stuit in deze regio op veel weerstand bij ouders, leerkrachten en schooldirecteuren. Protestants-christelijke en reformatorische basisscholen haken af bij dit landelijke thema, dat wordt gekarakteriseerd als ‘heidens, niet-christelijk en occult’.

Sommige basisscholen besluiten helemaal niet mee te doen aan de kinderboekenweek, anderen kiezen voor het thema ‘wonderlijk!’. Dat is de variant van de CLK, de brancheorganisatie voor christelijke boeken. Met ‘wonderlijk!’ wordt onder meer verwezen naar de verwondering over de schepping en mysteries in het leven.

In de gemeente Hellendoorn nemen 15 van de 26 basisscholen niet deel aan de kinderboekenweek. Twee basisscholen hebben bovendien ook gedreigd volgende week weg te blijven bij het schrijversfestival als het gewraakte thema hier te nadrukkelijk aan de orde komt.

In buurgemeente Rijssen-Holten wordt de kinderboekenweek dit jaar nauwelijks gevierd. ‘Wij zagen de bui al enige maanden geleden hangen en hadden weinig zin in allerlei problemen met al die reformatorische en protestants-christelijke basisscholen in onze gemeente’, aldus Marga Schaafsma, namens de bibliotheek Rijssen-Holten. ‘De bieb in Rijssen bestaat in november vijftig jaar en dat is een mooie gelegenheid voor een echte feestweek en een prachtige oplossing voor dit probleem.’

Drie scholen in de gemeente Twenterand hebben zich afgemeld voor de kinderboekenweek. De bibliotheek past het programma aan als er christelijke scholen met hun leerlingen langs komen. Het bestuur van de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs Noord Twente heeft besloten dat geen van de scholen in Almelo (zeven) en Wierden (een) meedoen. Ook zes scholen van de Vereniging School met de Bijbel in Wierden laten de kinderboekenweek aan zich voorbij gaan.

Van een gezamenlijk thema is al lang geen sprake meer. Menig school geeft een eigen invulling aan ‘magie’. ‘We kiezen voor een mix van verwonderen en toveren’, zegt plaatsvervangend directeur Van Zijl van De Regenboog uit Borne. ‘Wel griezels en griezelen, en we doen iets met goochelen. Maar verder gaan we niet. Het is een principe-kwestie.’

Ook in Hengelo passen alle pc-scholen het thema aan of vermijden het. Zo kiest De Rank voor ‘kastelen’ als thema en De Bron voor ‘sprookjes’. Volgens directeur P. Zijlstra is het de eerste keer dat zijn school niet aan de kinderboekenweek meedoet. ‘Het onderwerp ligt heel gevoelig en het heeft geen zin om de kat in de gordijnen te jagen.’


Ga terug...