Met de rolstoelbus naar Dakar - Radio 350

Met de rolstoelbus naar Dakar

Geplaatst op: 08-10-2005 |


Het begon allemaal om het avontuur, maar inmiddels staat het goede doel voorop. Yvo Hesselman en Johan Brinkman vertrekken 12 november met een rolstoelbus naar Dakar voor Stichting Kambengo.

RIJSSEN - Hesselman (26), Brinkman (20), Martin de Haan (26) en Henri Danneberg (26) uit Rijssen schreven zich onder de naam teamgeest in voor de Amsterdam-Dakar Challenge met het idee dat het uiteindelijk wel op niets uit zou lopen. Maar toen ze één van de tweehonderd teams bleken te zijn die mee konden waren ze meteen enthousiast. Inmiddels zijn de voorbereidingen om naar Dakar te vertrekken in volle gang.

De Amsterdam-Dakar Challenge wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden. Het lijkt gekkenwerk: in 23 dagen, 8 landen doorkruisen in een barrel van 500 euro. Toch schreven zich achthonderd teams in en werd ook Hesselman aangetrokken door het idee, toen hij het op een website tegenkwam.

‘Vooral het avontuur trok me aan, dat het ook nog voor het goede doel was, was een leuk. Maar nu is dat helemaal omgekeerd, het goede doel komt absoluut op de eerste plaats’, vertelt hij.

Samen met zijn vrienden moet hij in een auto die bij aankoop minder dan vijfhonderd euro moet kosten de finish in Dakar zien te halen. Het gebied is niet ongevaarlijk, Hesselman: ‘We komen door stuk waar het naast de weg bezaaid ligt met landmijnen en landen waar gewapende berovingen regelmatig voorkomen.’

De auto wordt in Dakar geveild. Het geld gaat naar het goede doel. ‘Zo’n auto is daar misschien wel het dubbele waard, omdat de organisaties daar hem dan niet meer uit Nederland hoeven te halen’, legt Brinkman uit. ‘Bovendien moet je het in perspectief zien. Vijfhonderd euro is daar heel veel. Voor 4,50 euro zijn 65 mensen van malaria te genezen, reken maar uit’, vult Hesselman aan.

De Rijssenaren nemen ook spullen mee naar Banjul, iets onder Dakar. ‘Wij nemen in totaal zes rolstoelen mee, die hebben we nu al geregeld, maar alle spullen zijn welkom. Schoolspullen, medicijnen’, aldus Brinkman.

Eén van die rolstoelen is al vergeven. Abubaccar Jagne is een medisch student in Gambia en heeft op jonge leeftijd polio gehad. Hij heeft een slechte rolstoel.

Via het Lillianefonds heeft de stichting Kambengo al geprobeerd verbetering voor hem te krijgen, maar dat lukt niet. Dankzij de groep Rijssenaren krijgt Jagne toch een nieuwe rolstoel.

‘Als je dat hoort, wordt het ineens persoonlijk, daardoor zet je je extra in om spullen mee te krijgen voor die mensen’, aldus Brinkman. Maar met alleen sponsoren voor de spullen komen de mannen er niet. De totale kosten van de reis zijn ongeveer 6500 euro en ook dat bedrag moet door sponsoren bij elkaar worden gebracht. En hoewel de leden van teamgeest best wat successen hebben geboekt met het verzamelen van spullen en de bus, wil het met de sponsoring van hun eigen kosten nog niet zo lukken. Ze laten zich echter niet uit het veld slaan. ‘Als het echt niet lukt, dan betalen we het zelf wel’, zegt Brinkman beslist.

De bus staat inmiddels naast zijn huis. Smurfenblauw, dof, oud en met roestplekken: een barrel van iets meer dan vijfhonderd euro. ‘Door sponsoring is het ons gelukt een bus die meer dan vijfhonderd euro waard is, te krijgen voor minder dan vijfhonderd euro’, zegt Brinkman trots. Ook voor het rijklaar maken van de bus hebben ze een sponsor gevonden.

Ze proberen wat terug te doen voor de sponsoren die een financieel helpende hand toe steken door stickers met de betreffende bedrijfsnamen op de bus te plakken.

Voor vertrek zullen ze nog een rondje door de stad rijden, waarbij ze hun aanwezigheid kenbaar maken door een luchthoorn. Voorlopig moeten de Rijssenaren echter nog opzoek naar sponsoren.

Teamgeest is te bereiken via teamgeestdakar@hotmail.com. Over twee weken is ook de website te bekijken op http://www.teamgeestdakar.nl.


Ga terug...