SGP en CU: snel beter onderdak muziekles - Radio 350

SGP en CU: snel beter onderdak muziekles

Geplaatst op: 13-10-2005 |


RIJSSEN - De raadsfracties van SGP en ChristenUnie willen dat de Muziekschool Rijssen volgend jaar beter onderdak krijgt. Het geld is er voor, vinden beide fracties. De gemeente Rijssen-Holten beurt namelijk ruim veertien miljoen euro door de verkoop van negentig Wavin-aandelen.

‘Het moet nu maar ’ns afgelopen zijn’, was de ondubbelzinnige reactie van SGP’er G. Kreijkes op de voorzet van fractievoorzitter B. Wolterink van de ChristenUnie. Beide fracties verzetten zich tegen het plan van het college van Burgemeester en Wethouders om van de opbrengst van de Wavin-aandelen vooral Holtense projecten te realiseren. De Muziekschool Rijssen zit al jaren met een huisvestingsprobleem: het monumentale pand aan de J. ter Horststraat is niet alleen te klein, maar verkeert ook in slechte staat.

Begin jaren ’90 werd al 450.000 euro gereserveerd voor verbetering van de huisvesting. Dat bleek niet voldoende, want een opknapbeurt in combinatie met een bescheiden uitbreiding bleek ruim driemaal zoveel te kosten. Het probleem werd jaar op jaar vooruit geschoven omdat de gemeente dat geld niet had.

Maar nu zijn er andere tijden aangebroken, vinden SGP en ChristenUnie. Het plan om het huidige onderkomen van de Muziekschool Rijssen op te knappen is zo goed als van de baan, nu wordt uitgegaan van nieuwbouw bij het Parkgebouw. En niet alleen dat, door de verkoop van de waardevolle aandelen Wavin ziet het er financieel ook rooskleuriger uit.

Wolterink zette gisteravond in de commissie Algemeen Bestuurlijke Zaken en Middelen voorzichtig in. ‘De keuzes van het college onderschrijven we niet geheel.’ Om vervolgens ondubbelzinnig te laten weten dat de ChristenUnie vindt dat de gemeente flink over de brug moet komen voor de muziekschool. ‘En wel met zo’n bedrag dat de financiering van een oplossing praktisch rond is’, aldus Wolterink. ‘Het is voor ons niet te verteren dat nieuwbouw van de muziekschool uit geldgebrek opnieuw spaak loopt, terwijl we zo’n forse meevaller hebben.’ Hij kondigde aan dat de ChristenUnie in de begrotingsraad van 18 november met een motie komt om een oplossing voor de muziekschool in 2006 af te dwingen.

Wolterink daagde niet alleen de andere fracties uit om hierin mee te gaan, maar ook het college. Wethouder W. ter Schure kreeg van hem de vraag voorgelegd of het college had overwogen een deel van de meevaller aan de muziekschool te besteden. ‘We hebben het er in het college niet over gehad’, bekende de wethouder.

Waar ChristenUnie en SGP zich ondubbelzinnig uitspraken over de muziekschool, lieten de andere fracties het vooralsnog afweten. CDA-fractievoorzitter H. Dul en J. Pluimers (PvdA) hielden zich gisteravond nog op de vlakte. ‘Of we er net zo over denken als de ChristenUnie? Dat zal in de fractie nog wel wat voeten in de aarde hebben, vrees ik’, hield Dul z’n kruit droog voor de begrotingsraad.


Ga terug...