Ergernis over uitblijven duidelijkheid - Radio 350

Ergernis over uitblijven duidelijkheid

Geplaatst op: 15-10-2005 |RIJSSEN - Het is gebruikelijk dat ‘de politiek’ haar kruit niet verschiet in de aanloop naar de begrotingsbehandeling. Maar de SGP en de ChristenUnie in Rijssen-Holten doen daar niet aan mee. Klip en klaar wordt door beide fracties standpunten ingenomen ten aanzien van de muziekschool en de OZB-tariefsverhoging.

Ze ergerden zich mateloos, maandagavond. Het duo Tijhof en Tijhof zat op de publieke tribune en vond het maar niks.

Vier van de zes raadsfracties blonken uit in nietszeggendheid. Hun fractiegenoot Ben Wolterink kwam tenminste met duidelijke standpunten en de SGP volgde onmiddellijk. Gradus Kreijkes overtroefde de aanstaande lijsttrekker Ben Beens zelfs nog in het verschaffen van politieke duidelijkheid. ‘Het moet maar eens afgelopen wezen!’

Tsja, de muziekschool. Een gebed zonder end, lijkt het wel. Dertien jaar geleden werd al 4,5 ton opzij gelegd voor betere huisvesting. Sindsdien kwam er geen cent extra bij. Geldgebrek, was het argument. Maar dat ligt anders nu de gemeente negentig aandelen Wavin kan verzilveren. De opbrengst, pakweg 14 miljoen euro, wil het college gebruiken voor het alsnog verwezenlijken van twee (Holtense) projecten: het kulturhus en de omvorming van bedrijventerrein De Kol tot woonwijk.

SGP en ChristenUnie, beide stevig geworteld in de Rijssense samenleving, vinden echter dat de Muziekschool Rijssen ook van de meevaller mag profiteren. ‘Er moet zovéél geld naartoe dat de financiering van nieuwbouw geen punt meer is,’ aldus Wolterink. CDA’er Harry Dul liet zich enkel ontvallen ‘dat dit voorstel binnen de fractie nogal wat voeten in de aarde zal hebben’. Ook Johan Pluimers (PvdA) hield zich op de vlakte: ‘We wachten af wat er nog meer aan voorstellen op tafel komt.’ De VVD was alleen duidelijk over de verhoging van de onroerende-zaakbelasting. Tegen, net als trouwens tegen de OZB op zich.

En Gemeentebelang? Ab Hofhuis verklaarde zich voorstander van de twee procent verhoging van de OZB. Over de muziekschool géén woord.

Hoezo, geen duidelijkheid? ‘Holten’ houdt zich op de vlakte om kulturhus en Kol binnen te slepen, ‘Rijssen’ gaat voor de muziekschool. CDA en PvdA halen straks in maart hun stemmen uit beide plaatsen en staan nog voor een moeilijke keus.


Ga terug...