Discussie over Ecoduct - Radio 350

Discussie over Ecoduct

Geplaatst op: 21-10-2005 |

Ecoduct is verlengstuk van de natuur’
HOLTEN - Miljoenen kostte de aanleg van het ecoduct De Borkeld over de A1. Recreanten vragen boswachter Arie Rouwhof regelmatig welke dieren er overheen komen en nu, twee jaar na de aanleg, komt die vraag ook uit de gemeentepolitiek. Waar blijft de rapportage over het ecoduct?

Bij de aanleg waren inderdaad plannen om precies bij te houden welke dieren en hoeveel er over het ecoduct gaan weet Rouwhof. Een webcam met infrarood, daar is onder meer over gepraat. ‘Maar dat was financieel niet haalbaar’, herinnert de boswachter zich.

Op ecoducten op de Veluwe worden goede resultaten met deze camera’s geboekt, weet Rouwhof. Maar, anders dan op de Veluwe, zijn op de Sallandse Heuvelrug geen zeldzame of grote diersoorten waarvan de populatie en verplaatsing in de gaten gehouden moet worden. ‘Op de Veluwe hebben ze groot wild als edelherten en wilde zwijnen, die zijn hier niet’, aldus Rouwhof.

Het grootste wild op de Sallandse Heuvelrug zijn reeën. ‘Er is hier in de buurt een populatie van vijftien tot twintig reeën en die maakt zeker gebruik van het ecoduct, elke nacht. Ik kom geregeld langs het ecoduct en er zijn duidelijk sporen te zien. Vraatsporen, uitwerpselen en krabsporen van allerlei dieren’, vertelt Rouwhof.


Ga terug...