Na vijftig jaar einde fifty-fifty actie - Radio 350

Na vijftig jaar einde fifty-fifty actie

Geplaatst op: 21-10-2005 |


RIJSSEN - Na een halve eeuw komt er een einde aan de jaarlijkse fifty-fifty actie van de Rijssense winkeliersvereniging Habi. Een nieuwe actie moet die plaats gaan innemen, maar dan moet hiervoor bij de deelnemende middenstanders wel voldoende animo zijn. ‘Er is geen alternatief’, zegt Habi-voorzitter A. Wessels.

Een traditie van vijftig jaar overboord zetten doe je niet zomaar, maar het draagvlak voor de jaarlijkse fifty-fifty actie onder de Rijssense winkeliers die lid zijn van de Habi werd zienderogen kleiner. Bij deze actie, die vorig jaar voor het laatst rondom de feestdagen werd gehouden, kregen klanten die een product hadden gekocht bij een winkel die werd uitgeloot de helft van het aankoopbedrag in contanten terug.

Maar na een halve eeuw was de koek op, zegt Habi-voorzitter A. Wessels. ‘Steeds meer winkeliers trokken zich terug, omdat je na zo’n lange tijd met dezelfde actie niet meer prikkelt, niet meer vernieuwt. Natuurlijk vinden sommige winkeliers het jammer dat de actie verdwijnt, maar als er nog maar veertig winkeliers meedoen, dan heeft het geen toekomst meer.’

Om de leegte op te vullen bedacht het Habi-bestuur een nieuwe actie: de kraakactie. Bij besteding van 5 of 20 euro krijgt de klant een ‘groot’ of ‘klein’ kraakticket, dat opengebroken moet worden, waarna een code zichtbaar wordt. Op zo’n code kan een geldprijs vallen. Eén ticket zal de hoofdprijs bevatten: een auto.

Of de actie doorgaat is nog niet helemaal zeker. Van de honderd Habi-leden moeten er wel zo’n zestig meedoen, vindt de voorzitter. Anders gaat het feest niet door.

Wessels: ‘Het is erop of eronder. We hebben dit teruggekoppeld naar onze leden en ze hebben tot en met dit weekend de tijd om te laten weten of ze meedoen of niet. Maandag trekken we een streep en beslissen we of de kraakactie doorgaat of niet. Als dat niet het geval is, is het jammer - ook omdat we er veel tijd in hebben gestoken - maar dan komt er geen actie in december. Er is geen alternatief.’


Ga terug...