Enkco mag zeven dagen per week werken - Radio 350

Enkco mag zeven dagen per week werken

Geplaatst op: 24-10-2005 |


HOLTEN - Het gaat zó goed met vleesverwerker Enkco in Holten, dat het bedrijf zeven dag in de week moet produceren om aan de vraag te kunnen voldoen. Daarvoor wil de gemeente Rijssen-Holten toestemming geven totdat de nieuwe milieuvergunning in april ingaat.

Eerder vroeg het bedrijf al aan de gemeente om te gedogen dat er een aantal zondagen in het jaar doorgewerkt zou worden. Dat was om de overgehevelde productie vanuit de gesloten fabriek in Lekkerkerk op te vangen.

Nu gaat het om een structurele capaciteitsuitbreiding, waarvoor een nieuwe milieuvergunning moet worden aangevraagd. In de aanloop wil Rijssen-Holten al ruimere openingstijden toestaan.

‘Het bedrijf voldoet aan alle geluids- en geurnormen’, meldt een woordvoerder van de gemeente. ‘Het gaat alleen om uitbreiding van uren.’

Eerder dit jaar kwam de buurt De Kol in het geweer tegen werken op zondag. In een zitting van de gemeentelijke bezwarencommissie meldde de buurt de grieven. De commissie deed geen uitspraak: de gedoogsituatie was toen al voorbij.

‘De buurt is nu per brief op de hoogte gesteld. Daarin is ook aangegeven dat een voorlopige voorziening aangevraagd kan worden bij de rechtbank. Die kan binnen twee weken uitspraak doen. Een situatie als deze zomer kan zich dus niet meer voordoen.’

Intussen hield het bedrijf samen met de gemeente ook al een informatiebijeenkomst voor de omwonenden. Daar kondigde Enkco diverse maatregelen aan om overlast te vermijden. De omwonenden reageerden toen positief op de woorden van algemeen directeur H. Dommerholt. ‘We zijn overtuigd van de goede wil van Enkco en vertrouwen erop dat de overlast vermindert, ook al begrijpen we dat er altijd hinder zal blijven’, zei toen een omwonende.

Enkco is overigens bezig met een gefaseerde verhuizing naar bedrijventerrein Vletgaarsmaten. ‘Wij zijn natuurlijk blij dat het zo goed gaat met Enkco’, lacht de gemeentelijk woordvoerder. Enkco moet uiteindelijk geheel verdwijnen van De Kol en schatte enkele maanden geleden nog in hiervoor een periode van zeven jaar nodig te hebben. Als de zaken goed gaan, komt die verhuizing wellicht in een stroomversnelling.


Ga terug...