Waerdenborch eindelijk in passende jas - Radio 350

Waerdenborch eindelijk in passende jas

Geplaatst op: 26-10-2005 |


HOLTEN - Geen lessen meer in de voormalige Rabobank, geen gestuntel meer met overvolle lokalen. Scholengemeenschap De Waerdenborch in Holten heeft eindelijk genoeg ruimte voor de bijna 1900 leerlingen die de school al jaren heeft.

Rector Leon van Minderhout loopt trots rond in ‘zijn’ school. Eindelijk is de te krappe jas vervangen. Dit jaar is de nieuwe vleugel met 1200 vierkante meter geopend. ‘De komende jaren kunnen we vooruit’, zegt Van Minderhout.

De nieuwe lokalen zijn samen met de semi-permanente, die er al eerder zijn neergezet, ingericht als ‘science’-leergebied. ‘Het is de trend dat vakken steeds meer samenwerken. In dit geval zijn de biologielokalen er naartoe verplaatst. Ook zijn er twee techniek- en twee verzorgingslokalen voor de basisvorming in die vleugel.’

De medewerkers zijn dolgelukkig met hun nieuwe voorziening. ‘Je merkt nu al dat er meer wordt samengewerkt.’

Natuur- en scheikunde vonden al een plekje in de vleugel die aansluit op de nieuwbouw.‘Eerst stond de in 2002 gebouwde vleugel los van de school. Nu er weer een stuk bij is komen, hebben we ook een doorgang van het hoofdgebouw aangebouwd’, vertelt Van Minderhout.

Verschillende plekken in de school hebben een metamorfose ondergaan. ‘We zijn wat aan het schuiven gegaan. Daardoor hebben we vijf multimedia-lokalen kunnen inrichten. Die zijn niet bedoeld voor leerlingen die individueel willen werken, maar voor groepen die een bepaalde les op de computer willen uitvoeren of bijvoorbeeld een beamer of een smartboard nodig hebben. In die lokalen zitten de nieuwste snufjes ingebouwd’, meldt de rector. ‘Daarnaast hebben we ook meer individuele computerruimte gekregen. Dat is toch de trend, dat er steeds meer met de computer gedaan wordt.’

De vmbo-afdeling heeft een grote verandering ondergaan. ‘We zijn gestopt met de afdeling Groen. Daar kregen we steeds minder leerlingen voor en het was niet meer rendabel. De rest van de lokalen, uitgezonderd techniek, hebben we helemaal op de kop gezet.’

Glazen wandje

Van echt ouderwetse lokalen is dan ook al lang geen sprake meer. Halve muurtjes schermen hoeken af, soms wordt het geluid tegengehouden door een half glazen wandje erboven.

In alle hoeken gebeurt wel wat en zijn de leerlingen zelfstandig aan het oefenen. Zo is er een hoek voor de kapsalon, een ziekenhuisbed verraadt dat er een ziekenhoek is en kleurige speeltjes doen vermoeden dat in een andere hoek de kinderverzorging centraal staat.

‘En hier hebben we een receptie waar de leerlingen alle administratie zelf doen’, wijst docente Bianca Perik naar een keurige balie. Verderop staan een professionele keuken met restaurantje en aan de achterzijde daarvan is een kantoortuin ingericht waar iedereen zelfstandig werkt voor het vak handelsadministratie.

Binnenkort openen de leerlingen daar een winkeltje waar eenvoudige kantoorartikelen verkocht gaan worden. Bovendien kunnen alle leerlingen vanaf dan gaan genieten van verse broodjes die gemaakt worden door de verzorgingsleerlingen en verkocht worden door de detaillisten. ‘Daar kunnen ze dan ook weer van leren’, denkt rector Van Minderhout.

De school is in in een jaar of vijf van ruim 1600 naar 1900 leerlingen gegroeid. Prognoses voorspellen nog een kleine groei. ‘Dan moeten we weer verder kijken. Het past nu precies’, glimlacht Van Minderhout.


Ga terug...