Recreanten De Borkeld vrezen kaalslag - Radio 350

Recreanten De Borkeld vrezen kaalslag

Geplaatst op: 26-10-2005 |


DEN HAAG/HOLTEN (Cerberus) - Eigenaren van recreatiewoningen op park Mooi Holten vrezen een complete kaalslag van een bos aan de Vianenweg als de Raad van State geen stokje voor de kap van ruim 500 bomen steekt. Drie recreanten op Mooi Holten verzet zich fel tegen een sloop- en aanlegvergunning (kapvergunning) die de gemeente Rijssen-Holten aan een projectontwikkelaar heeft verleend. Gisteren behandelde het hoogste bestuursrechtscollege de bezwaren van B. Ansink, M. Schipper en H. de Boer.

De Haarzuilense Projectontwikkelingsmaatschappij (HPM) wil vier verspreid staande recreatiewoningen aan de Vianenweg slopen en vervangen door maar liefst 39 nieuwe zomerwoningen. De woningen zijn op 2,6 hectare bosgrond gepland.

De bezwaarmakers vinden dat er veel te veel woningen op het perceel gepropt worden. Tegelijkertijd vrezen ze de volledige teloorgang van het bos. Volgens B. Ansink staan er 7.000 bomen op het perceel en zullen er veel meer dan 500 worden gekapt. Een woordvoerster van de gemeente Rijssen-Holten voerde aan dat de 39 recreatiewoningen zoveel mogelijk in een bosachtige omgeving worden gebouwd. Dit betekent dat er zoveel mogelijk bestaande bomen gespaard worden. Op de plaats waar de woningen moeten komen en in een zone van twee meter rond de woningen verdwijnen 280 bomen. Verder sneuvelt voor de aanleg van wegen en parkeerplaatsen nog een aantal bomen. Om het verlies te compenseren, wil de gemeente in een weiland langs de Markeloseweg ruim 500 bomen planten.

Staatsraad W. van den Brink stelde vast dat het bestemmingsplan de aanplant van bomen in het weiland niet toelaat. Bovendien zette de staatsraad vraagtekens bij het boomkapplan voor de bouwlocatie aan de Vianenweg. Er loopt bij de rechtbank in Almelo ook nog een procedure tegen de bouwvergunning voor de 39 recreatiewoningen. De projectontwikkelaar was al begonnen met slopen en kappen en is daarmee gestopt, nadat de gemeente met een dwangsom dreigde. De gemeente wil eerst alle procedures afwachten.

De uitspraak van de Raad van State is over enkele weken.


Ga terug...