Regionale rekenkamer voor 3 gemeenten - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Regionale rekenkamer voor 3 gemeenten

Geplaatst op: 31-10-2005 |


RIJSSEN/NIJVERDAL/WIERDEN - Het besluit valt vanavond in de gemeenteraad van Rijssen-Holten bij hamerslag, maar dat zegt niets over het gezag dat de in te stellen ‘rekenkamer’ moet krijgen. De kamer zal straks onderzoeken doen naar de inkomsten en uitgaven van de gemeenten Rijssen-Holten, Hellendoorn en Wierden en de doelmatigheid van die uitgaven.

De verplichte controle op hun inkomsten en uitgaven kost de gemeenten Rijssen-Holten, Hellendoorn en Wierden jaarlijks ruwweg een euro per inwoner, 75.000 euro in totaal. Het bedrag wordt gelijkelijk verdeeld over de drie gemeenten. De lokale rekenkamer moet over twee maanden werken.

De landelijke rekenkamer geldt als een gezaghebbend instituut waarmee bestuurders, politici en de media terdege rekening houden. Deze rekenkamer controleert namelijk geheel onafhankelijk de inkomsten en uitgaven van de rijksoverheid, maar ook de manier van beleidsuitvoering.


Die onafhankelijke rol krijgt de rekenkamer van de drie gemeenten niet, dat is inmiddels duidelijk. Raadsleden maken weliswaar geen deel uit van de rekenkamer, maar de drie gemeenteraden krijgen wel een vinger in de pap. Ze willen namelijk wel ‘enige invloed’ houden op wat er precies door de rekenkamer wordt onderzocht. In de praktijk komt het er op neer dat de rekenkamer onderzoek pleegt in opdracht van de gemeenteraden.

Toch komt het woord ‘onafhankelijk’ meerdere keren voor in het plan voor een gezamenlijke rekenkamer. Doelbewust is gekozen voor een stichtingsvorm, de directeur van de rekenkamer wordt benoemd ‘op basis van zijn onafhankelijkheid’.

Directeur

De drie gemeenten willen een directeur aanstellen die zich gedurende 30 dagen per jaar met de rekenkamer bezig houdt en een onderzoeker voor 55 dagen. Dat wordt voldoende geacht om aan de verwachtingen te kunnen voldoen.

En die verwachtingen liggen vooral bij het leren van gemaakte fouten en niet zozeer bij het het aanwijzen van ‘schuldigen’ bij tegenvallende inkomsten van een gemeente of als er te veel geld is uitgegeven.

Overigens kan de rekenkamer ook nog besluiten onderzoek uit te besteden, mocht er bij de directeur en de onderzoeker onvoldoende kennis van zaken zijn ten aanzien van een bepaalde kwestie.


Het is nog wel kort dag. De stichting waarin de rekenkamer wordt ondergebracht, is er nog niet. Drie gemeenten moeten nog op zoek naar de directeur en de onderzoeker die in januari al aan de slag moeten. Ook staat nog niet vast waar de rekenkamer domicilie gaat houden.


Ga terug...