Onderzoek munitie in januari voltooid - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Onderzoek munitie in januari voltooid

Geplaatst op: 03-11-2005 |


HOLTEN - Het onderzoek naar mogelijke explosieven uit de Tweede Wereldoorlog op het terrein van Vitens moet op 27 januari voltooid zijn. Het bedrijf Leemans uit Vriezenveen neemt een proefvlak van 6 hectare onder handen uit het totale gebied van 28 hectare bij Landal Greenparks Twenhaarsveld.

Het terrein moet onderzocht worden, omdat langs het spoor geluidsschermen worden aangebracht. Door de grondwerkzaamheden zou eventueel niet ontplofte munitie alsnog kunnen exploderen.

Op 9 november begint Leemans met het project. Op 27 januari moet dan het werk zijn afgerond. Wordt op het proefvlak weinig of geen munitie gevonden, dan kan er gevoegelijk van worden uitgegaan dat op de rest van het terrein ook niet veel ligt. Wordt wel veel gevonden op die 6 hectare, dan zal de rest van het gebied ook onderzocht moeten worden.

Al in 2003 plaatste Vitens hekken om het 28 hectare grote terrein en kondigde zij aan het gebied nog voor de sanering zelf te willen onderzoeken. Het bewuste stuk grond was tijdens de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog plaats van handeling voor de vele beschietingen die de geallieerden rond Holten uitvoerden op Duitse munitietreinen. In het grind van het spoor werden al 97 resten van munitie gevonden, waarvan er 15 nog explosief bleken.

In 2004 kondigde de gemeente Rijssen-Holten aan dat een uitgebreider onderzoek naar eventuele munitie wat haar betreft niet nodig was. Volgens burgemeester B. Koelewijn leek het veilig de geluidsschermen langs het spoor aan te leggen.

‘Maar hoe staat het nu met het opruimen van de oorlogsexplosieven? Begin vorig jaar zijn er infraroodfoto’s van het gebied gemaakt. Wat zijn daar de resultaten van en waarom duurt het zo lang?’, vroeg A. Hofhuis (Gemeentebelang) maandag in de raadsvergadering aan wethouder J. Ligtenberg.

De vertraging werd veroorzaakt door een probleem met de aanbesteding. Er zat een fout in het bestek, waardoor de gemeente geen enkel antwoord op haar eerste aanbesteding heeft ontvangen. Inmiddels is een nieuwe aanbesteding gedaan bij dezelfde bedrijven als uit de eerste ronde en is het project gegund aan Leemans.

De wethouder wist te melden dat van de infraroodfoto’s die in augustus 2003 zijn gemaakt, een rapport is. ‘Daaruit blijkt dat het niet is uit te sluiten dat er explosieven in de grond zitten op het Vitensterrein. Daarom is verder onderzoek gewenst’, verklaarde Ligtenberg.

‘Toch gek’, vond Hofhuis, ‘dat Vitens daar ondertussen grove werkzaamheden uitvoert.’ Daarop moest Ligtenberg het antwoord schuldig blijven, omdat hij niet van de werkzaamheden van Vitens op de hoogte was.

Wel was Ligtenberg het met Hofhuis eens dat de borden waarmee het gebied is afgezet voor toeristen bepaald niet aantrekkelijk zijn. ‘Maar voor de veiligheid zijn ze wel nodig’, aldus Ligtenberg.


Ga terug...