Bewoners Parkstede straks weer zelfstandig - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Bewoners Parkstede straks weer zelfstandig

Geplaatst op: 06-11-2005 |


De bewoners van het Rijssense zorgcentrum Parkstede gaan op termijn weer zelfstandig wonen. De kamers in het dertig jaar oude zorgcentrum worden vervangen door volwaardige appartementen. De bewoners krijgen wel alle verzorging die ze nu ook hebben.

RIJSSEN

Parkstede, maar ook Eltheto kwamen magertjes uit het pas gepubliceerde landelijke onderzoek naar de kwaliteit van de zorgcentra. ‘Dat was voor ons geen verrassing’, zegt regiodirecteur Ruud Werrie van Reggeland Zorgvoorzieners, waaronder beide verzorgingshuizen vallen. ‘Ze verdienen geen schoonheidsprijs en het is dan ook niet voor niets dat we al jaren praten over nieuwbouw van met name Parkstede.’

Uitgangspunt dat er geen traditioneel verzorgingshuis voor terugkomt. Parkstede gaat tegen de vlakte en er komen appartementen voor in de plaats. Geen kleine zit-slaapkamer zoals nu, maar een ruim appartement ‘met alles erop en eraan’. Omdat er meer ruimte nodig is, worden enkele aanleunwoningen opgeofferd voor de appartementen.

Er is nog een lange weg te gaan, voordat het zover is. ‘We zijn bijna in de afrondende fase van het initiatiefdeel’, zegt Werrie ietwat cryptisch. ‘We hopen eind dit jaar een verklaring van geen bezwaar aan te vragen en dan zien we verder. De bewoners zijn al op de hoogte van wat we willen.’

Werrie legt uit dat Reggeland met de plannen voor Parkstede inspeelt op een landelijke tendens. ‘De overheid stuurt daar op aan. Van de ruim 100.000 verzorgingsplaatsen moeten er op termijn maar ruim 40.000 over blijven. Dat kan, omdat de thuiszorg steeds meer mogelijkheden biedt.’ Reggeland biedt ook thuiszorg, zodat deze organisatie volgens Werrie goed kan inspelen op de nieuwe situatie. De bewoners kunnen volgens hem rekenen op ‘vertrouwde zorg in een vertrouwde omgeving’.

De plannen voor Eltheto zijn volgens Werrie ‘nog minder concreet’. Nodig is het wel, want het gebouw ‘raakt op’. Het oudste deel van het verzorgingshuis werd veertig jaar geleden gebouwd. Het verzorgingshuis aan de Karel Doormanstraat telt 69 verzorgingsplaatsen en 8 verpleeghuisplaatsen.

Het is de bedoeling dat Eltheto deels wordt gerenoveerd, deels nieuw gebouwd. Het is volgens de regiodirecteur de bedoeling dat ook een deel van de bewoners van Eltheto net als in Parkstede weer zelfstandig gaat wonen. De huidige ‘mix’ van verzorging en verpleging blijft. Werrie tekent er wel bij aan dat het om ‘een gedachtenlijn’ gaat. Er ligt dus nog geen concreet plan. Er loopt wel een haalbaarheidsonderzoek naar deze aanpak.

Met de Rijssense woonzorgcentra Wellehof en De Veste en het verpleeghuis De Schutse, ook allemaal behorende tot de Reggeland-organisatie, is niks mis, constateert Werrie. Het gaat ook om voorzieningen van vrij recente datum.


Ga terug...