Diepinfiltratie zorgt voor droge voeten - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Diepinfiltratie zorgt voor droge voeten

Geplaatst op: 09-11-2005 |Rijssen investeert 21 miljoen euro om plotselinge hoosbuien het hoofd te kunnen bieden. Het nieuwste wapen tegen de overlast is diepinfiltratie: een voor ons land uniek systeem kan in een uur tijd 400.000 liter water in de grond laten 'verdwijnen'.

Regenwater opvangen waar het valt, dus op de hooggelegen gebieden, voorkomt problemen in de laaggelegen gebieden waar het water anders naartoe stroomt. Diepinfiltratie van overtollig regenwater lost dit probleem op: het wordt tot vijftig meter diep in het grondwater geïnfiltreerd. Niet meteen trouwens, want regenwater wordt eerst opgevangen in één van de drie infiltratieputten die elk drie meter diep zijn. Er is een overloop voor als het erg hard gaat regenen. Het vuile water wordt gefilterd in een 'bed' van lavakorrels en komt vervolgens in de diepinfiltratieput terecht. Via een buis wordt het water vervolgens tot vijftig meter diep in het grondwater gebracht. De diepinfiltratieput kan 400.000 liter water per uur aan en daarmee is van wateroverlast op die plek geen sprake meer.

Melanie Schultz van Haegen, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat kwam maandagmiddag naar Rijssen om de diepinfiltratieput op de hoek van de Zuiderstraat en de Wijnand Zeeuwstraat officieel in gebruik te stellen. Ze was onder de indruk. 'Dit is nog niet eerder vertoond', aldus Schultz die ook constateerde dat het gemeentebestuur van Rijssen-Holten 'de nek uitsteekt' met deze oplossing van de wateroverlast waarmee Nederland de komende decennia steeds vaker wordt geconfronteerd. 'Eeuwenlang was het motto: pompen of verzuipen. Daar komen we er niet meer mee. We hebben nieuwe ideeën als dit nodig.' Speciaal voor haar was een kunstmatige regenbui gecreëerd met 200.000 liter die in een half uur tijd over de aflopende Zuiderstraat richting de diepinfiltratieput liep.


Ga terug...