Brandweer en politie leren van elkaar - Radio 350

Brandweer en politie leren van elkaar

Geplaatst op: 16-11-2005 |

De hulpdiensten politie en brandweer zijn vaak samen aan het werk bij een calamiteit. Beide diensten hebben hun eigen taken en werkzaamheden. Uit de praktijk blijkt dat we echter nog veel van elkaars taken kunnen leren. Zo geeft Brandweer Enschede op dit moment instructie aan de Politie Twente over brand.

Meestal is de politie eerder ter plaatse bij een brandmelding dan de brandweer. De politie heeft aangegeven dat ze meer inzicht wil in gevaren van brand. Derhalve hebben beide hulpdiensten de afgelopen maanden hun verantwoording opgepakt en gezamenlijke instructies georganiseerd. De gezamenlijke oefening vloeit tevens voort uit de onlangs gelanceerde visie van de Politie Twente, waarbij samenwerking met externe organisaties een steeds grotere rol speelt. Dit geldt ook ten aanzien van opleiding en uitwisseling. Andersom zullen brandweermensen in de loop van volgend jaar in het nieuwe trainingscentrum in Borne nader kennismaken met politietaken.

De instructie bij de brandweer wordt aan alle politiemensen in executieve dienst in de regio Twente gegeven, zo’n 800 politiemedewerkers in totaal. De lessen hebben plaats op de oefenpost Zuid te Enschede. In het lesprogramma komt aan de orde hoe de brandweer georganiseerd is, de gevaren bij brand, wat wel te doen en wat vooral niet te doen bij brand, ongevallen met gevaarlijke stoffen en melding van een gaslucht. Na dit theoriegedeelte wordt de politiemensen geleerd hoe ze een autobrand kunnen blussen, kunnen ze aan den lijve ervaren hoe het is om in een hete ruimte te lopen (hittetraining) en krijgen ze een oriëntatietraining. De praktijk is er ook op gericht om zelf te ervaren wat de brandweer voor werkzaamheden heeft. Hierdoor wordt een stukje begrip gekweekt. De instructies worden door de politie zeer positief ontvangen.

Ga terug...