Bijzondere overstort voor Dijkerhoek - Radio 350
Nu op Radio 350
14:00 - 18:00 uur
Radio 350 Sport
Playing
Straks
18:00 - 23:00 uur
350 Hits
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Bijzondere overstort voor Dijkerhoek

Geplaatst op: 17-11-2005 |


Met donder en geweld is vorige week een immense bergbezinkleiding meters diep de Dijkerhoekse grond ingegraven. Maandagochtend werd begonnen en zaterdagmiddag was de klus - 75 meter buis de grond in - geklaard.

DIJKERHOEK

De Hakkertsweg was voor de voor Nederland unieke klus afgesloten. De dorpskinderen konden eens denken dat de grote bergen mooi wit zand bestemd waren om kastelen van te bouwen. Ambtenaar Jurgen Pleizier: ‘Dat kunnen we niet hebben.’

Tot ’s avonds laat waren de mannen aan het werk om de leiding zo snel mogelijk in de grond te werken, dus de kans was klein dat de kinderen in de buurt konden komen van het afgesloten stuk weg achter de houtzagerij.

‘We moesten rekening houden met het grondwater. Dat staat hier heel hoog en we mogen het maar een bepaalde tijd onttrekken’, legt Pleizier uit. Eerder was de plek waar de grote buis komt dan ook een sloot, nu biedt het plaats aan een gigantisch riooloverstortsysteem dat er voor moet zorgen dat Dijkerhoek zo goed als nooit meer last zal hebben van overvloedige regenbuien en rioolwater dat op het oppervlakte water geloosd wordt.

Het systeem met een grote polyethyleen buis is nog nooit eerder in Nederland toegepast.

De gemeente is wettelijk verplicht om voor 2006 te voorkomen dat riooloverstort zo vaak nodig is. Maar omdat er dan toch maatregelen genomen moesten worden, heeft Rijssen-Holten het maar meteen goed aangepakt. ‘Er moet zestig kuub overstortcapaciteit zijn, maar we maken nog 160 kuub extra’, meldde wethouder Ligtenberg die een kijkje kwam nemen bij de aanleg. ‘Een uniek project’, vindt hij.

Normaal gesproken bouwen gemeenten grote bergbezinkbassins om overstort op oppervlaktewater te voorkomen. Het overtollige regenwater komt dan tijdelijk in het bassin terecht, en als het rioolstelsel het weer aan kan, wordt het water teruggepompt de rioleringsbuizen in. ‘Bij bassins heb je echter een zuiveringspomp nodig’, legt Pleizier uit. ‘Als het rioolwater er weer uit is moeten de wanden schoongespoten worden.’

Met het nieuwe systeem is dat niet meer nodig. In aanschaf schelen de twee systemen niet veel van elkaar, maar in beheerskosten wel. De kunststof buis is zó glad, dat er geen bezinksel achter kan blijven.

Terwijl Ligtenberg en Pleizier de buis aan de binnenzijde inspecteerden werd dat nog eens extra duidelijk. Het is haast onmogelijk om er te blijven staan. ‘Kunststof hecht nergens aan’, zegt Pleizier glimlachend. ‘Het is een buis van twee meter doorsnede, waar je normaal gesproken makkelijk doorheen zou kunnen lopen.’

Er is natuurlijk wel een ontsnappingsmogelijkheid voor een echte ‘waterval’: aan het einde van de buis zit alsnog een put die in verbinding staat met de sloot. ‘Maar dan moet het echt overtollig regenen.’ Aan de andere zijde zit wel één pomp: om het overstortwater terug te pompen het rioolsysteem in.


Ga terug...