Gruwelijke vondst in Holten - Radio 350

Gruwelijke vondst in Holten

Geplaatst op: 30-11-2005 |

Voor de tweede keer in veertien maanden tijd krijgen de hulpdiensten in Holten te maken met een gruwelijke dodelijke vondst in een auto. En weer een gezinsdrama met kinderen als slachtoffer. Het is bizar toeval want het Haagse drama heeft niets te maken met de vermoorde Savanna, die september 2004 werd gevonden.

De politie Twente was tot gisteren in touw met sporenonderzoek rond de auto die zondag bij Holten is uitgebrand. In het wrak, dat in een bouwland aan de Beusebergerweg stond, bleken een Hagenaar (36), een jongen (8) en meisje (10) te zitten. Zijn ex-echtgenote (36), de moeder van beide kinderen, werd zondag vermoord gevonden in zijn woning aan de Claude Debussystraat, in de Haagse wijk Waldeck. Volgens een omwonende woonde de man op dat adres en zaten zijn ex-vrouw met de kinderen elders in Den Haag. Het was in de buurt bekend dat de twee gescheiden waren, maar het gezin viel niet op.

Een deel van de Beusebergerweg, tussen het dorp Holten en de overgang over de A1, was ook gisteren door de politie afgezet om sporen veilig te stellen. Zo moest personeel van een stukadoorsbedrijf in het buitengebied omrijden.

Meteen na de gruwelijke vondst van de brandende auto zondagavond reed een halve karavaan aan hulpverleningsvoertuigen naar het stille buitengebied in Salland. ‘We zagen een hele hoop flikkerlichten’, schetst buurvrouw Dinie Haan (58) de plek des onheils. Haar neef Jan Paalman belde rond kwart over tien de politie.

Bizar toeval: het is de tweede keer in ruim een jaar dat westerlingen in Holten een gezinsdrama lijken te willen ‘beëindigen’. Zo vonden surveillerende agenten maandagnacht 21 september 2004 de vermoorde peuter Savanna (3) en de levende baby Rowena (vier maanden) ernaast, in een kofferbak op de Toeristenweg. De vader en moeder uit Alphen aan den Rijn wilden Savanna op de Holterberg begraven. Ze reden over weg van Holten naar Nijverdal, die ’s avonds voor verkeer is gesloten. Bij een routinecontrole werden ze aangehouden en deden geschrokken agenten de gruwelijke vondst. Moeder Sonja de J. (33) is in juni veroordeeld tot zes jaar en tbs. De rechters deden de aanbeveling dat De J. niet opnieuw zwanger mocht worden.

Het drama waarbij de Haagse vader en zijn kinderen omkwamen in hun brandende auto staat los van de zaak Savanna. Dat is de overtuiging van burgemeester Koelewijn van Rijssen-Holten. Beide familiedrama’s vonden plaats op Holter grondgebied, maar dat is volgens Koelewijn een macabere toevalligheid. ‘De Beusebergerweg en de Holterberg liggen natuurlijk best ver uit elkaar.’

Zijn brandweer- en politiemensen werden voor de tweede maal in korte tijd geconfronteerd met vermoorde kinderen. ‘Dat is vreselijk. Onze mensen hebben natuurlijk in de opleiding geleerd wat ze moeten doen, maar als zoiets zich dan werkelijk voordoet...’ Volgens Koelewijn kreeg de brandweer zondagavond pas blussend in de gaten dat de man en twee kinderen in het wrak zaten. Hij noemt dit ‘verbijsterend’. ‘Het moet voor de agenten en brandweermensen vreselijk zijn geweest. Normaal zijn de inzittenden er bij een brand allang uit.’

Er is een bedrijfsopvangteam dat meteen en ook de komende dagen hulp biedt aan de mensen die betrokken zijn bij het drama. ‘Er zijn zondagavond ook heel snel buren bij betrokken geraakt. Zij hebben heel snel 112 gebeld.’ Voor zover Koelewijn nu kan inschatten is er geen enkele link met Holten of met Holtenaren. ‘Anders hadden we daar ook naar moeten kijken.’ Rijssen-Holten doet er alles aan om ook in het buitengebied alert te zijn. ‘We hebben natuurlijk een enorm uitgestrekt gebied. Bijvoorbeeld met onze bikerteams proberen we ook buiten de gebaande paden te komen. En al onze BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) hebben een gemeentelijke portofoon bij zich waardoor ze in direct contact met de politie staan. Daartoe behoren bijvoorbeeld ook de boswachters van Staatsbosbeheer die op de Sallandse Heuvelrug werken.’


Ga terug...