Faillissement Udema definitief - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Faillissement Udema definitief

Geplaatst op: 01-12-2005 |

HOLTEN - Verdriet, woede, onbegrip, berusting. Alle emoties moeten om voorrang vechten nu Udema Vlees in Holten failliet is verklaard. Veel gezegd wordt er echter niet. Er wordt vooral gezwegen.

Wanneer zou er voor het laatst iemand met de munttelefoon bij Udema gebeld hebben? Het apparaat in de kleine hal gaat vergezeld van een opvallende notitie: geen vijf-gulden-munten inwerpen. Alleen kwartjes, guldens en rijksdaalders zijn welkom, zo luidt het verzoek. Op het oog lijkt deze dinsdag op een normale novembermiddag. De kantoorhal op bedrijventerrein De Kol gonst van activiteit. Mannen, al dan niet in witte jassen, lopen af en aan. Buiten grappen twee werknemers grappen nog wat af voor de hekken. Een vrachtwagen ontsteekt zijn lichten en rijdt weg. Het parkeerterrein staat vol met auto's. De bedrijvigheid is echter schijn. Het doek is gevallen voor de Holtense vleesverwerker, die in totaal 107 werknemers uit Holten en omgeving van werk voorzag. De pijn blijkt vooral uit het grote zwijgen. De heer ‘Udema junior’ wil er niet veel woorden aan wijden. ‘Vraag alles maar aan de curator’, zegt hij kort. Met een knik in de richting van een leeg kantoor voegt hij eraan toe: ‘Wij zijn hier nog met een paar boekhouders en dan doen we het licht uit.’ Ook werknemers buiten houden hun kaken op elkaar, een enkeling daargelaten. Een werknemer uit Almelo, al tien jaar werkzaam bij Udema, is op weg naar zijn auto - voor de laatste keer.

Hij laat weten het jammer te vinden dat hij weg moet. Op verschillende afdelingen had hij gewerkt, bijvoorbeeld de slachterij. ‘Wat er voor de dag van morgen op het programma staat? Solliciteren, hé.’ Hij blijft optimistisch: ‘Als je maar echt wilt, vind je wel weer wat.’ Ook ten gemeentehuize is de sluiting van het bedrijf hard aangekomen.

‘Een drama voor de familie Udema en andere betrokken families’, zo typeert burgemeester B. Koelewijn van Rijssen-Holten de sluiting van Udema. ‘Zeker ook gezien de sociale functie van het bedrijf. Het bedrijf had nogal wat mensen in dienst die moeilijk op een andere manier aan werk konden komen.’

De sluiting van Udema hing al een tijdje in de lucht. In september kon het vleesbedrijf de salarissen pas weken te laat uitbetalen, een gevolg van de malaise in de versvleesindustrie. De vakbonden gingen hier niet mee akkoord.

Uiteindelijk gevolg was het faillissement en daarop het bericht dat een doorstart niet mogelijk bleek.

Wat rest zijn mannen die hun bureaus leegruimen en met grote rugtassen op de rug weggaan. Totdat alles in het kantoor van Udema - net als de munttelefoon - definitief geschiedenis is.


Ga terug...