CU, VVD, SGP blijven bij rondwegen - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

CU, VVD, SGP blijven bij rondwegen

Geplaatst op: 01-12-2005 |


HOLTEN/RIJSSEN - De ChristenUnie, VVD en SGP blijven pleiten voor een noordelijke rondweg om Holten en een westelijke rondweg om Rijssen. Hoewel de provincie Overijssel twee weken geleden aangaf hiervoor tot 2020 geen mogelijkheden te zien, willen de partijen van geen wijken weten.

De provincie liet weten de aanleg van een noordelijke rondweg om Holten ‘ongewenst’ te vinden. Gedeputeerde Staten (GS) vinden dat er onvoldoende verkeerskundige noodzaak is, verwachten een ongewenste verkeersaanzuigende werking, oordelen dat de landschappelijke en archeologische waarden van de Holterenk ermee worden aangetast en denken dat het belang van grondwaterbescherming en waterwinning risico loopt. Ook als het gaat om de aanleg van een westelijke rondweg om Rijssen ligt de provincie dwars. Die rondweg zou namelijk deels door de ecologische verbindszone lopen. Toch geven de drie partijen de strijd niet op. ‘Het college moet de noodzaak voor rondwegen goed onderbouwen en dan alsnog een poging doen. Maar doe maar rustig aan’, maant SGP-fractievoorzitter H. Voortman: ‘Over drie tot vier jaar kan er wel een heel andere visie zijn op ecologie en economie. Wie weet wint dan de economie het wel van de ecologie.’

In Holten wil de SGP, hoe het ook zij, rondwegen. ‘Als het niet noordelijk kan, dan maar zuidelijk. Maar eerst moet het college het onderzoek naar de noordelijke rondweg alsnog uitvoeren en daarin de noodzaak voor een noordelijke rondweg aantonen’, aldus Voortman.

VVD-fractievoorzitter J. Kevelam praat liever niet over een onderzoek. ‘Dan lijkt het alsof we weer een of ander bureau in de arm willen nemen en dat is niet zo. Het gaat om overleg tussen overheden over de mogelijkheden van een rondweg’, verklaart hij. Hij ziet het met de noordelijke rondweg ook allemaal niet zo somber in. ‘De provincie heeft aangegeven tot 2020 geen noordelijke rondweg te willen, maar dat stuk was al bij ons bekend als een ambtelijk advies voor de raadsvergadering over het VSP’, vertelt Kevelam. In die raadsvergadering werd een amendement van VVD, SGP en ChristenUnie aangenomen waardoor de noordelijke rondweg vóór 2016 moest worden aangelegd. Dat ziet GS dus niet zitten. ‘Maar GS gebruikt een foutief argument in hun eerste afwijzing. Ze hebben het over verkeer afwikkelen via de A1, maar landelijk beleid is dat regionaal verkeer ook regionaal afgewikkeld moet worden’, aldus de VVD’er. ‘Als een noordelijke rondweg echt niet mogelijk is, dan een zuidelijke’, zegt ook Kevelam. B. Wolterink (ChristenUnie) schaart zich wat dat betreft in het rijtje bij de SGP en VVD. ‘Maar we moeten blijven streven naar een noordelijke rondweg. GS ziet op korte termijn niet veel in die weg, maar het zit niet helemaal dicht. Wellicht ziet de provicie het na de statenverkiezing wel anders. We moeten gewoon blijven lobbyen en ons niet direct bij de eerste de beste brief neerleggen’, aldus Wolterink.


Ga terug...