Enkco neemt deel van mensen Udema over - Radio 350
Nu op Radio 350
14:00 - 16:00 uur
Opgewekt!
Playing
Straks
16:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Enkco neemt deel van mensen Udema over

Geplaatst op: 04-12-2005 |HOLTEN - Het gebouw van het failliete vleesverwerkende bedrijf Udema aan de Waagweg wordt de komende twee jaar gehuurd door het eveneens in Holten gevestigde vleesverwerkende bedrijf Enkco. Enkco neemt tevens een deel van het personeel over.


Enkco-directeur H. Dommerholt en curator Wilderink werden het er deze week al over eens. Vandaag voert het management van Enkco gesprekken met personeelsleden van Udema. De verwachting is dat er in eerste instantie ruimte is voor zo’n vijftien productiemedewerkers.

Overigens huurde Enkco tot afgelopen vrijdag al ruimte bij Udema, waarbij werknemers van Udema werk verrichtten voor Enkco. Daaraan kwam met het plotselinge faillissement van Udema een einde.

Met dat faillissement kwam een eind aan het familiebedrijf, dat zich in 1964 vanuit het Drentse Gieten in Holten vestigde. Bij Udema werkten zo’n zestig mensen.

Als alles voorspoedig verloopt, is er maandag al weer leven in het desolate bedrijfspand van Udema. Algemeen directeur Dommerholt van Enkco hoopt vandaag al machines in de fabriekshal te kunnen plaatsen. Gelijktijdig worden gesprekken gevoerd met personeelsleden. De curator heeft een namenlijst van Udema-personeel aan Enkco verstrekt. Dommerholt hoopt dat er vanaf maandag al weer gewerkt wordt. ‘Mits de mensen van Udema bij ons willen werken, natuurlijk. Misschien willen ze wel eerst een paar maanden vrij-af, al kan ik me dat niet voorstellen.’

Het einde van Udema is het zoveelste drama voor de vleesindustrie in Overijssel. Toen het bedrijf zich vanuit Drente in Holten vestigde, wemelde het nog van de vleesbedrijven, maar de afgelopen decennia sloot de een na de ander de deuren. Maar het is niet louter kommer en kwel. Behalve Udema zitten Chris Hogeslag en Enkco in Holten en die laatste is bezig met flinke investeringen.

Komend voorjaar - Dommerholt schat in april - kan het nieuwe pand op bedrijventerrein Vletgaarsmaten in gebruik worden genomen. Het is de bedoeling dat daar de activiteiten van Enkco in Rijssen, Apeldoorn en Lekkerkerk terecht komen.

Daarnaast was het bedrijf al op zoek naar productiemedewerkers. Dommerholt: ‘Toen bekend werd dat het wat slechter ging met Udema, hebben we direct tegen de bewindvoerder gezegd dat we wel personeel zouden willen overnemen. Tegelijkertijd hebben we aangegeven dat we wel wat ruimte konden gebruiken.’

Gisteren is daarover de hele dag overlegd en vandaag krijgt dat een vervolg. Ondertussen worden gesprekken gevoerd met medewerkers van Udema, die nu zonder werk zitten. Die hebben de afgelopen maanden laten zien over een goede werkhouding te beschikken.

Al enige tijd waren er problemen met het betalen van de salarissen, maar de werknemers gingen wel gewoon door met hun werk.

Dat Enkco het pand voor twee jaar huurt heeft alles mee te maken met het feit dat Udema de grond met opstallen heeft verkocht aan de gemeente Rijssen-Holten. Die wil hier woningen bouwen. In totaal gaat het om 4,2 hectare.

Op het moment dat de koop beklonken werd, werd nog gedacht aan verplaatsing van Udema naar Vletgaarsmaten. Zover zal het na het faillissement niet meer komen.


Ga terug...