‘Botterheer’ op verkeerde plek - Radio 350

‘Botterheer’ op verkeerde plek

Geplaatst op: 06-12-2005 |


RIJSSEN - Dirk Eerdmans mag dan de bijnaam ‘Botterheer’ hebben gehad, maar oprichter van de melkfabriek op de hoek van de Karel Doormanstraat en de Enterstraat was hij niet. Bovendien stond de melkfabriek die de Fries in 1906 overnam uit de failliete boedel van A.F. Koopmans niet op deze plaats, maar (tot 1926) verderop aan de Enterstraat, op de plek waar nu automaterialenhandel Steen is te vinden.

Dat meldt archivaris Dick Smit van het Rijssens Museum in een reactie op het omdopen van de melkfabriek tot Ondernemershuis De Botterheer.

De naam werd verbonden aan de historie van de voormalige melkfabriek, maar de bedenker van de naam voor het bedrijfsverzamelgebouw zat er volgens Smit nét even naast. Niet de melkfabriek van Dirk Eerdmans Jellezoon stond daar namelijk, maar de villa Romsicht van de familie. De melkfabriek die Eerdmans in 1906 kocht voor 9.500 gulden, had toen al z’n vierde eigenaar. De oprichter was ene Meijer, die het bedrijf verzocht aan een zekere Feitsma. In 1904 kwam de melkfabriek in handen van Koopmans en twee jaar later, na het faillissement van Koopmans, van Eerdmans.

Die had aanvankelijk z’n huis en kantoor aan de overkant van de oude fabriek. In 1926 werd een nieuwe melkfabriek gebouwd aan de huidige Karel Doormanstraat, toen nog een onbetekenende zandweg die later werd verhard.

In dat jaar werd ook de villa Romsicht van de familie Eerdmans gebouwd, die in 1985 plaats moest maken voor het nieuwe kantoor van de melkfabriek.


Ga terug...