Platform; werkgroep blinden, slechtzienden - Radio 350

Platform; werkgroep blinden, slechtzienden

Geplaatst op: 15-12-2005 |


RIJSSEN - Blinden en slechtzienden in Rijssen-Holten lopen vaak genoeg tegen problemen op, maar staan als eenling vaak machteloos. Dat is de conclusie die Helen Staman, voorzitter van het Gehandicapten platform Rijssen-Holten, trekt na een bijeenkomst voor die groep.

Die werd maandag gehouden om te inventariseren wat er leeft onder visueel gehandicapten. Zeventien mensen bezochten de bijeenkomst, die door Staman wordt omschreven als ‘prettig en informatief’.

Ontoegankelijkheid van het centrum is de grote ergernis van blinden en slechtzienden, zegt Staman: ‘Fietsers mogen bijvoorbeeld gewoon het centrum van Rijssen in. En sommige uitstallingen staan op verkeerde plekken. Daar kunnen de winkeliers niks aan doen, het beleid is verkeerd. Verder zijn er stalen paaltjes, die enorm schitteren, sommige slechtzienden krijgen er gewoon pijn van aan de ogen. Het schijnt heel makkelijk te verhelpen te zijn door er een rood ‘dopje’ op te schilderen.’ Vaak stappen mensen wel naar de gemeente, maar staan ze alleen en wordt hun grief als ‘een klacht’ behandeld. Het Gehandicapten platform wil nu een werkgroep oprichten. ‘Die moet onder het Gehandicaptenplatform vallen. Klachten en verbeterpunten kun je veel beter samen aankaarten. Een werkgroep is dan een logische stap, want een kleine groep afgevaardigden is natuurlijk wel slagvaardiger.’


Ga terug...