Granaten gevonden op terrein van Vitens - Radio 350

Granaten gevonden op terrein van Vitens

Geplaatst op: 23-12-2005 |


HOLTEN - Het onderzoek naar munitie op het Vitensterrein bij de spoorwegovergang in de Rijssenseweg heeft tot nu toe acht brisantgranaten, wat resten en een twee millimeter patroon van luchtafweergeschut opgeleverd. De granaten bevatten nog springstof, maar er is geen gevaar voor burgers.


De granaten of delen van granaten hebben een doorsnede van 75 millimeter en zijn allemaal gevonden op het open deel van het terrein dat wordt afgezocht.
Twee jaar geleden werd het spoor nabij de overgang in de Rijssenseweg vernieuwd. Het grint werd opgeschept en gezeefd. Daarbij werden 97 munitieresten gevonden, waarvan een stuk of 15 daadwerkelijk nog springlading bevatten. Daaronder waren ook granaatscherven. Naar aanleiding van de vondst en de wetenschap dat daar in de buurt een munitietrein is opgeblazen, is het bedrijf Leemans in opdracht van de gemeente Rijssen-Holten een vervolgonderzoek gestart. Het onderzoek wordt nu gehouden, omdat langs het spoor geluidsschermen moeten worden aangebracht.
Daarbij wordt 6 hectare open terrein en bosgrond van het in totaal uit 28 hectare bestaande gebied afgezocht naar overgebleven munitie uit de Tweede Wereldoorlog. Dat er nu granaten zijn gevonden, betekent niet automatisch dat de rest van het terrein ook onderzocht moet worden. ‘De vondsten zijn niet spectaculair. Acht granaten is niet veel voor een trein. Er is nu nog niet veel over te zeggen, eerst moet duidelijk worden wat er ligt en waar het ligt. We kunnen nog best een specifieke haard vinden. We verwachten in het bosgebied dichtbij de spoorwegovergang bijvoorbeeld meer te vinden. Daar vermoeden wij de ontploffingshaard’, aldus B. Dekkers namens de gemeente Rijssen-Holten.
Het feit dat niemand weet hoeveel munitie er precies in de ontplofte trein zat, noch wat er in de loop der jaren allemaal is weggehaald, bemoeilijkt een voorspelling over de hoeveelheid munitie. ‘Na de oorlog is die spoorbaan natuurlijk zo snel mogelijk weer in gebruik genomen en wij weten niet wat er toen is weggehaald’, aldus Dekkers.
De kosten van het onderzoek kan de gemeente voor 90 procent declareren bij het Rijk. Aan de overige 10 procent betaalt grondeigenaar Vitens ook een deel mee. Om welk bedrag het precies gaat, wil de gemeente niet bekend maken.
De gevonden munitie wordt door de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) onschadelijk gemaakt. ‘Alle munitie is gevaarlijk, maar er is geen sprake van gevaar voor burgers’, verzekert Dekkers.

bron: TC Tubantia

Ga terug...