Gemeente beleeft rustige jaarwisseling - Radio 350

Gemeente beleeft rustige jaarwisseling

Geplaatst op: 03-01-2006 |

RIJSSEN/NIJVERDAL - De burgemeesters Koelewijn en Van Overbeeke konden in de nieuwjaarsnacht rustig gaan slapen. Op enkele incidenten na bleef het rustig in de gemeentes Rijssen-Holten en Hellendoorn. Slechts over het vreugdevuur in Marle is Van Overbeeke niet te spreken.


De jaarwisseling in Hellendoorn en Rijssen-Holten kende een verloop zoals in de rest van Twente: rustig, met hier en daar een paar incidenten. Burgemeester J.J. van Overbeeke van Hellendoorn had een ‘hele rustige nacht’. Zowel in de dorpen in de gemeente als in het centrum van Nijverdal was het rustig. ‘Er is wel wat aan de hekken bij het huis voor Cultuur en Bestuur geprutst, maar dat is door mensen van de gemeente gecorrigeerd. En dat zijn plekken die er een beetje om vragen natuurlijk.’ In Nijverdal moesten ook een aantal prullenbakken aan geloven. Die werden opgeblazen met vuurwerk.
Ook vlaggenmasten bij een supermarkt in Nijverdal ontsnapten niet aan de aandacht van vandalen, net zoals lichtmasten aan de Van der Muelenweg. Toch is Van Overbeeke niet ontevreden over het verloop van de nieuwjaarsnacht. Hij plaatst nog wel een kanttekening bij het vreugdevuur in Marle: ‘Daar werden op een gegeven moment tractorbanden op het vuur gegooid. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. We moeten nog maar eens goed kijken of we dit nog wel willen.’
Ook collega B. Koelewijn van Rijssen-Holten is tevreden over de jaarwisseling in zijn gemeente. Hij is meer te spreken over het fenomeen vreugdevuur:
‘Ik ben met de politie op stap geweest, onder andere bij het Molukse vreugdevuur. daar was het goed geregeld, er waren speciale toezichthouders in een reflecterend hesje, die zorgden dat er geen dingen op het vuur werden gegooid werden die slecht voor het milieu zijn of om een andere reden niet op het vuur thuis horen.’ Ook in Rijssen-Holten waren er kleine incidenten en werden er prullenbakken opgeblazen met vuurwerk. ‘Dat laat zien dat ons plannetje niet helemaal geslaagd is’, zegt Koelewijn, doelend op de actie van de gemeente om een telefoonnummer te openen waarop mensen vernielingen konden melden.
Rijssen-Holten had geld uitgeloofd voor elke geslaagde tip. Het nummer werd niet gebeld. Koelewijn is wel tevreden over het initiatief. ‘Het is moeilijk te zeggen wat het effect is, maar vanuit de gemeenschap heb ik veel positieve feedback gehad.’ Koelewijn geeft aan er voor te voelen volgend jaar de actie te herhalen. In de kern Holten waren er volgens Koelewijn ook geen calamiteiten. ‘Ik ben daar zelf niet geweest, maar er waren geen meldingen binnengekomen bij de politie.’


Ga terug...