Reggesteyn doet mee aan kangoeroewedstrijd - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Reggesteyn doet mee aan kangoeroewedstrijd

Geplaatst op: 11-03-2006 |

Op vrijdag 17 maart vindt op CSG Reggesteyn een wiskundewedstrijd plaats. Het gaat om de zogenaamde ‘Kangoeroewedstrijd’, een Europese wiskundewedstrijd. De school doet hieraan mee om te laten zien hoe leuk wiskundepuzzels en hersenskrakers kunnen zijn. Ook ervaren leerlingen dat ze op wiskundegebied meer kunnen dan ze zelf misschien denken. Een groep leerlingen van de vestiging aan de Willem de Clercqstraat buigt zich ‘s morgens om acht uur over verschillende wiskundevraagstukken. Het ultieme doel voor hen is te scoren als een van Europa’s beste vmbo-leerlingen. Duidelijk is dat dat niet zonder slag of stoot zal gaan, de opgaven zijn een stuk raadselachtiger dan uit het boek. De leerlingen doen op vrijwillige basis mee aan de wedstrijd en elke leerling ontvangt na afloop een presentje.

De kangoeroe komt uit Australië en dat geldt ook voor de Kangoeroewedstrijd. In 1980 werd daar voor het eerst zo'n soort wiskundewedstrijd georganiseerd. Het gigantische succes inspireerde enkele Franse wiskundigen ook zoiets te doen. Als eerbetoon aan de Australiërs doopten ze hun wedstrijd ''Kangourou''.
Aan de Kangoeroe-wedstrijd kunnen leerlingen meedoen uit de klassen 1 tot en met 6 van alle schooltypen van het voortgezet onderwijs in Nederland. Het minimum aantal deelnemers per school is 10. De Kangoeroewedstrijd laat leerlingen ervaren dat wiskunde heel leuk en uitdagend kan zijn, voor iedereen op zijn eigen niveau. Meedoen met Kangoeroe is plezier voor iedereen, ook voor leerlingen zonder wiskundeknobbel. Bovendien zijn er aantrekkelijke prijzen te winnen.

Het gaat om dertig verrassende vraagstukken die stuk voor stuk vragen om een vonkje creativiteit of een flits van inzicht. Vijf antwoorden per opgave zijn gegeven en één daarvan is er goed. Het is aan de leerlingen van de Willem de Clercqstraat om te kiezen welke antwoord dat is.
Leerlingen die een hoge score halen, worden uitgenodigd mee te doen met de met de tweede ronde van de Wiskunde Olympiade.

De Europese Wiskunde Kangoeroe is een wedstrijd die plaatsvindt op scholen in achtentwintig landen tegelijk: Bulgarije, Catalonië, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Hongarije, Italië, Kazachstan, Kroatië, Litouwen, Macedonië, Mexico, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Pakistan, Paraguay, Polen, Roemenië , Rusland, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Servië, Spanje, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.
De deelnemende landen spreken samen de opgaven af. In totaal deden in 2005 ruim 3,4 miljoen leerlingen mee aan de Kangoeroe.
In Nederland wordt de kangoeroewedstrijd georganiseerd door de Stichting Wiskunde Kangoeroe
onder auspiciën van het Koninklijk Wiskundig Genootschap.

Voor meer informatie: zie www.math.ru.nl/kangoeroe


Ga terug...