Rotij en gemeente eens over Liesen - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Rotij en gemeente eens over Liesen

Geplaatst op: 24-03-2006 |


HOLTEN - Rotij en de gemeente ondertekenden begin deze week een overeenkomst voor de gezamenlijke ontwikkeling van de nieuwe woonwijk. Daarmee is een einde gekomen aan een jarenlange stagnatie van de woningbouwproductie in Holten. De Rijssense projectontwikkelaar kocht jaren geleden veel grond in het gebied aan de westkant van Holten, tussen de Larenseweg en de Liezenweg. Daarmee frustreerde Rotij de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk van de gemeente. Om toch een voet tussen de deur te krijgen, legde de gemeente afgelopen najaar een claim op het gebied door middel van het voorkeursrecht. De Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG) verplicht grondeigenaren - éls ze willen verkopen - om eerst bij de gemeente aan te kloppen. Wil die de grond niet, dan zijn andere gegadigden aan de beurt. De gemeente Rijssen-Holten legde het voorkeursrecht op zowel het gebied De Liesen als op het Lokerbroek waar een bedrijventerrein van tachtig hectare moet verrijzen.
Het voorkeursrecht heeft gewerkt, geeft wethouder Stegeman aan. ‘Als er al drie, vier jaar geen schot meer in de zaak zit en je komt door het voorkeursrecht na een half jaar wel tot zaken, dan kun je wel zeggen dat deze aanpak het gewenste effect heeft.’ De overeenkomst met Rotij lijkt op die voor de Rijssense woonwijk Veeneslagen West, waarover beide partijen ‘zeer tevreden’ zijn.
Niet dat ze een andere keus hebben, trouwens. Gemeente en Rotij hebben elkaar nodig, want ieder voor zich kunnen ze niets bereiken. Zou de gemeente het plan De Liesen schrappen, dan zit Rotij met grond die ineens veel minder waard is geworden. Zet de gemeente het plan door, dan moet rekening worden gehouden met het feit dat veel grond in bezit is van de projectontwikkelaar. De gemeenteraad gaf eerder deze maand aan niet tevreden te zijn met de regeling dat Rotij één op de acht bouwkavels in De Liesen zelf mag uitgeven. Wethouder Stegeman moet daarover nog met de projectontwikkelaar in de slag. De uitkomst wordt binnenkort verwacht.
Met Rotij is overeen gekomen dat in het plan De Liesen zo’n 550 woningen gebouwd worden met een gevarieerd aanbod dat bestaat uit diverse rijenwoningen (zowel huur als koop), twee onder één kappers en vrijstaande woningen. Iets meer dan de helft van de woningen wordt straks in de vrije sector aangeboden. De gemeenteraad gaf eerder deze maand aan dat wat haar er nog wel wat meer woningen gebouwd mogen worden. ‘Dat zit er niet in, laat wethouder Stegeman weten. ‘
Het merendeel van de woningen wordt ontwikkeld en gebouwd door Rotij Planontwikkeling, onderdeel van de Roosdom Tijhuis Groep. Verwacht wordt dat begin volgend jaar de eerste woningen in De Liesen worden gebouwd.

Ga terug...